Saturday, December 31, 2005

Wrap up 2005 :-)(

oleh kerana hari ni merupakan hari terakhir tahun 2005, maka aku nak buat sedikit penutup tentang segala peristiwa aku dalam tahun ni.

Jan 2005 - I started my school as the senior in STP. Fantastic!

Feb 2005 - The death of my cheerful most beloved mother, Hjh Khadijah bte Hashim. Lost
but never forgotten.

Mar 2005 - Griefing month.

Apr 2005 - Still griefing..........

May 2005 - Caught my father!

Jun 2005 - The month of angry and frustation.

Jul 2005 - Getting ready of for trial exam. Still blur about my father's relationship.

Aug 2005 - Along's birthday and kak dila's convocation, without the presence of my
mother.

Sep 2005 - 1,2,3/9/05 my father, angah and my birthday. 18/9/05 never to forgot my
mother's birthday. Always remember.

Oct 2005 - Working hard for the SPM! My heart was not at ease at this month.

Nov 2005 - SPM started! And not to forget Marzuki's birthday.

Dec 2005 - SPM ended. My father married. Working hard to get a driving license. Sitting
at house doing nothing, except reading books.
birthday.

yeah, this the year of sadness, frustation and worried. This is the most painful year in my life and I shall not forget it easily. The death of my mother leave a scar in my heart which cannot be wounded by anything. This is the year where everything took surprises, like the marriage of my father, the most surprised and frustrated among my sibling. I declare this year is officially end. At the struck of 12.00am, 2005 is gone for good!

Friday, December 30, 2005

The Will of Sir Alfred Bernhard Nobel.

I, the undersigned, Alfred Bernhard Nobel, do hereby, after mature deliberation, declare the following to be my last Will and Testament with respect to such property as may be left by me at the time of my death:

To my nephews, Hjalmar and Ludvig Nobel, the sons of my brother Robert Nobel, I bequeath the sum of Two Hundred Thousand Crowns each;

To my nephew Emanuel Nobel, the sum of Three Hundred Thousand, and to my niece Mina Nobel, One Hundred Thousand Crowns;

To my brother Robert Nobel's daughters, Ingeborg and Tyra, the sum of One Hundred Thousand Crowns each;

Miss Olga Boettger, at present staying with Mrs Brand, 10 Rue St Florentin, Paris, will receive One Hundred Thousand Francs;

Mrs Sofie Kapy von Kapivar, whose address is known to the Anglo-Oesterreichische Bank in Vienna, is hereby entitled to an annuity of 6000 Florins Ö.W. which is paid to her by the said Bank, and to this end I have deposited in this Bank the amount of 150,000 Fl. in Hungarian State Bonds;

Mr Alarik Liedbeck, presently living at 26 Sturegatan, Stockholm, will receive One Hundred Thousand Crowns;

Miss Elise Antun, presently living at 32 Rue de Lubeck, Paris, is entitled to an annuity of Two Thousand Five Hundred Francs. In addition, Forty Eight Thousand Francs owned by her are at present in my custody, and shall be refunded;

Mr Alfred Hammond, Waterford, Texas, U.S.A. will receive Ten Thousand Dollars;

The Misses Emy and Marie Winkelmann, Potsdamerstrasse, 51, Berlin, will receive Fifty Thousand Marks each;

Mrs Gaucher, 2 bis Boulevard du Viaduc, Nimes, France will receive One Hundred Thousand Francs;

My servants, Auguste Oswald and his wife Alphonse Tournand, employed in my laboratory at San Remo, will each receive an annuity of One Thousand Francs;

My former servant, Joseph Girardot, 5, Place St. Laurent, Châlons sur Saône, is entitled to an annuity of Five Hundred Francs, and my former gardener, Jean Lecof, at present with Mrs Desoutter, receveur Curaliste, Mesnil, Aubry pour Ecouen, S.& O., France, will receive an annuity of Three Hundred Francs;

Mr Georges Fehrenbach, 2, Rue Compiègne, Paris, is entitled to an annual pension of Five Thousand Francs from January 1, 1896 to January 1, 1899, when the said pension shall discontinue;

A sum of Twenty Thousand Crowns each, which has been placed in my custody, is the property of my brother's children, Hjalmar, Ludvig, Ingeborg and Tyra, and shall be repaid to them.

The whole of my remaining realizable estate shall be dealt with in the following way: the capital, invested in safe securities by my executors, shall constitute a fund, the interest on which shall be annually distributed in the form of prizes to those who, during the preceding year, shall have conferred the greatest benefit on mankind. The said interest shall be divided into five equal parts, which shall be apportioned as follows: one part to the person who shall have made the most important discovery or invention within the field of physics; one part to the person who shall have made the most important chemical discovery or improvement; one part to the person who shall have made the most important discovery within the domain of physiology or medicine; one part to the person who shall have produced in the field of literature the most outstanding work in an ideal direction; and one part to the person who shall have done the most or the best work for fraternity between nations, for the abolition or reduction of standing armies and for the holding and promotion of peace congresses. The prizes for physics and chemistry shall be awarded by the Swedish Academy of Sciences; that for physiological or medical work by the Caroline Institute in Stockholm; that for literature by the Academy in Stockholm, and that for champions of peace by a committee of five persons to be elected by the Norwegian Storting. It is my express wish that in awarding the prizes no consideration whatever shall be given to the nationality of the candidates, but that the most worthy shall receive the prize, whether he be a Scandinavian or not.

As Executors of my testamentary dispositions, I hereby appoint Mr Ragnar Sohlman, resident at Bofors, Värmland, and Mr Rudolf Lilljequist, 31 Malmskillnadsgatan, Stockholm, and at Bengtsfors near Uddevalla. To compensate for their pains and attention, I grant to Mr Ragnar Sohlman, who will presumably have to devote most time to this matter, One Hundred Thousand Crowns, and to Mr Rudolf Lilljequist, Fifty Thousand Crowns;

At the present time, my property consists in part of real estate in Paris and San Remo, and in part of securities deposited as follows: with The Union Bank of Scotland Ltd in Glasgow and London, Le Crédit Lyonnais, Comptoir National d'Escompte, and with Alphen Messin & Co. in Paris; with the stockbroker M.V. Peter of Banque Transatlantique, also in Paris; with Direction der Disconto Gesellschaft and Joseph Goldschmidt & Cie, Berlin; with the Russian Central Bank, and with Mr Emanuel Nobel in Petersburg; with Skandinaviska Kredit Aktiebolaget in Gothenburg and Stockholm, and in my strong-box at 59, Avenue Malakoff, Paris; further to this are accounts receivable, patents, patent fees or so-called royalties etc. in connection with which my Executors will find full information in my papers and books.

This Will and Testament is up to now the only one valid, and revokes all my previous testamentary dispositions, should any such exist after my death.
Finally, it is my express wish that following my death my veins shall be opened, and when this has been done and competent Doctors have confirmed clear signs of death, my remains shall be cremated in a so-called crematorium.
Paris, 27 November, 1895
Alfred Bernhard Nobel

That Mr Alfred Bernhard Nobel, being of sound mind, has of his own free will declared the above to be his last Will and Testament, and that he has signed the same, we have, in his presence and the presence of each other, hereunto subscribed our names as witnesses:

Sigurd Ehrenborgformer LieutenantParis: 84 Boulevard Haussmann
R. W. StrehlenertCivil Engineer4, Passage Caroline
Thos NordenfeltConstructor8, Rue Auber, Paris
Leonard HwassCivil Engineer4, Passage Caroline


Sir Alfred Bernhard Nobel

Wednesday, December 28, 2005

Success is in my hand!

YES! Akhrnya, saat yang ditunggu-tunggu. Hari ni aku menduduki ujian undang-undang di MSDC, Bukit Katil. Aku bertolak dari rumah pukul 11.30 pagi diman tok mat jemput aku. Sampai kat sana, kitaorang dibawa oleh tok mat ke Rilek Cyber Cafe (bekerjasama dgn JPJ tuk menyelenggarakan test). Sampai-sampai je, berita tak best kedengaran. Nama aku dgn sorang lagi partner aku takde dalam list! Apalagi kitaorang pun pegi kat kaunter pendaftaran di MSDC. Rupa2nya orang tu lupa nak daftar kitaorang. Lepas daftar, kitaorang pegi balik kat Rilek. Sesudah menyerahkan borang pendaftaran, kami disuruh ke belakang untuk menulis nama dan tandatangan dalam buku kehadiran. Puas aku mencari mana pulak buku kehadiran yg diorang katakan. Sengal punya sengal kitaorang baca dulu cara2 menjawab ujian secara berkomputer. Hampir 10 min aku berdiri mencari buku tu. Tak jumpa juga. Aku pun pegi kat dpn tanya kat kakak tu. Ek eleh, buku tu ada dlm bilik tutorial diorang. Patutla cari tak jumpa. Lepas tulis nama dan sign dalam buku tu, aku dan kakak tu duduk sambil baca buku undang2. Hampir 2 jam menunggu tapi takde pulak diorang panggil nama kitaorang. Tapi, time tu kitaorang tak syak apa2, so duduk jelah sampai kul 3 baru kakak tu suruh semua orang masuk dalam bilik menunggu. Kakak tu tanya sama ada kitaorang dah ambik gambar belum. bila ckp "belum lagi", terus kakak tu tanya "dah masuk ke belum dalam bilik tutorial?". Aku jawab "belum lagi."Dengan keadaan tergesa-gesa kakak tu bukak balik bilik tu dan suruh kitaorang buat latihan ttg ujian mata dan penglihatan. Aku cakap kat partner aku, "patut la kita tak dipanggil nama, rupa2nya kita tak buat lagi latihan ni." Lepas habis buat, kitaorang masuk balik dalam bilik menunggu. Apabila nama kitaorang dipanggil, kitaorang disuruh ambil gambar dan kena bayar RM10. Selamat ayah ada bagi aku duit, kalau tak naya aku. Lepas tu aku dapat la nombor giliran 150. Around 5pm, baru no. aku dipanggil. Aku masuk bilik ujian and start the test. Alhamdulillah, aku berjaya memperolehi 100% (50/50) dalam test tu and it takes me only 17 minutes, plus masa semakan. Malangnya, partner aku gagal. Dia dapat 74% (37/50). Markah lulus ialah 84% (42/50). Nampaknya dia kena repeat balik ujian tu semula. Semoga dia berjaya! Ok, ni je yang aku nak cite ttg hidup aku hari ni. Thanks to God that I past the test. Chow!!!

Tuesday, December 27, 2005

Ouch! That's hurt!

Semalam aku mengalami peristiwa ngeri yg aku sangkakan aku dah lepas dah. Semalam, my whole lef toe's nail dicabut manakala daging tepi yg hitam tu pulak doktor dah buang. Ini perlu untuk membetulkan struktur kuku aku. Masa buat tu taklah rasa sakit sbb dia dah bius (terima kasih kpd org yang mencipta ubat bius), tapi lepas tu mula la dia sakit, berdenyut-denyut. Boleh kata rasa sakit tu boleh digunakan untuk menumbuk perut seekor gajah. Kompam gajah tu kiok. Overall, aku harap lepas ni ibu jari kaki aku tu takdelah rasa sakit lagi, I hope so. Rasanya aku mmg ditakdirkan untuk tidak memakai kasut. Camna aku nak gi universiti nnt? Ni nak blajar kete kene pakai kasut, tapi takpelah sbb ada surat doktor yg backup aku. Aki, aku nak ucapkan ribuan terima kasih kerana menunaikan permintaan aku semalam. Aku rasa lega hari ini. Ye la, aku pun bukannya aktif sgt. Buat apa aku nak letak nama kat situ kalau aku jarang sumbang kat sana. Thanks again. Now I feel much better. Adios!

Monday, December 26, 2005

Sorry........ :-(

Sorry for everything, sbb tak jemput korang semua dtg kenduri aku semalam. Semalam rumah ni buat kenduri arwah untuk mak aku. So, semalam mmg aku sibuk, tapi taklah sibuk giler. Ramai jugak orang yang datang kenduri semalam. Adalah sampai pukul 10 lebih baru tutup gerai. Makanan semalam adalah ayam goreng hot and spicy, sayur kacang goreng dgn tempe, ikan siakap sweet and sour, gulai nenas, dan daging malabari. kitaorang jugak semalam buat cendol sebagai dessert. Buah pulak kitaorang hidangkan buah pisang berangan. Tu jelah yang aku boleh ceritakan ttg kenduri semalam. Takde yang special. Sebelum aku menamatkan warkah aku malam ini, aku nak apologize kat Yusri, baru aku paham pasal dia tak balas email aku, sbb aku guna nickname dia dalam blog kelas. So, forgive me. Kalau kau masih lagi marah kat aku, harap maafkan. Aku janji takkan kacau hidup kau lagi. Aku harap kau akan berada dalam keadaan aman dan damai tanpa gangguan drp aku ni. Aku tak tau sama ada kita akan berjumpa lagi ke tak, kalau ye mungkin masa pn. rogayah suruh dtg sehari selepas ambik result utk penerangan nak isi borang IPTA. Bye........

Friday, December 23, 2005

Tension....tension

Tension tul aku sekarang ni. Mana taknya, sekarang ni aku tgh dalm proses ambik lesen memandu. Hari rabu lepas aku gi Bukit Katil dgn insturctor aku, tok mat. Sampai sana aku pegi daftar untuk KPP. Pas tu aku nak masuk bilik kuliah, tapi aku terkejut apabila orang tu kata aku tak dibenarkan mengikuti KPP disebabkan aku memakai selipar pada masa tu. Bagi yang dah tau ttg my wicked left toe, korang boleh paham pasal aku tak pakai kasut. Aku dah cuak time tu, tapi selamat tok mat ada kat situ. Kitaorang terus pegi jumpa dgn ketua kat situ, seorang India bernama Arajunan. Nasib baik dia kasi, baru lega hati ni. Oleh sebab aku dah kena tengking dpn orang lain dalam bilik kuliah tu, ari tu aku berasa begitu malu sekali. Aku dgr kuliah tu pun dah takde semangat lagilah. Pakkan aku dah bayar, kalau tak dah lama aku blah dari situ. Mmg time kuliah tu aku tak pandang kiri kanan langsung, aku pandang depan je. Yelah, dah malu buat apa nak pandang lama2. Bila habis kul 3pm, barulah rasa malu aku hilang. Adalah sorang budak ni dari SMKT Jasin tegur aku. Aku pun tegur dia balik. Time tu baru aku rasa lega sikit. Kalau aku tau perkara ni nak terjadi, dah lama aku mintak surat doktor. Semalam aku dah mintak surat doktor, so if anything happen aku boleh tunjuk surat doktor kat individu berkenaan. Oklah, malas nak cakap panjang. Aku nak study tuk ujian undang2. Kepada p-dah and the others who read my blog, good luck. Kepada Akmal, director drama 'Cinta Poligon', selamat menjalani pembelajaran pondok di Paya Rumput (kalau tak salah dengar la dari Encik Zainal), teruskan pembelajaran anda dgn cemerlang. Kepada para pelajar PMR 2005 SMK Tun Perak, tahniah diatas pencapaian anda. Kepada Zubaidah, Sara, Naqiuddin, Ku Amirul Rahman, Jaafar dan Ahmad Muslim, tahniah diatas kejayaan anda mendapat 9A dalam PMR. Tahun ni STP berjaya memperoleh pencapaian keseluruhan 98.05%. Keep up the good work. Kepada kak daslina, jgn lupa belanja pizza, yelah kata sekarang dah kaya! Mereka yang bekerja, teruskan pekerjaan anda dgn cemerlang. Adios!

My old best buddy, Radhi Yahya @ Radhi OAG.


Semasa lawatan Balai Cerap Al-Khawarizmi di STP tahun ni.


Semasa pertandingan pelancaran roket di Masjid Tanah. Dalam gambar ni team SMKA Syarifah Rodziah.


Salah satu roket yang terbang jauh sehingga tidak kelihatan lagi. Mungkin dah sampai bulan kot :-)


Azizan Pungut, coordinator dan designer bagi roket STP, also known as the mastermind.

Sunday, December 18, 2005

Tapet......tapet

Tapet....tapet. Itulah dia realiti kehidupan kita semua. Sentiasa diselubungi dengan masalah demi masalah. Tetapi, bak kata orang setiap masalah pasti ada jalan penyelesaiannya. Aku sekarang berada dalam ke'boring'an yang amat sangat. Walaupun aku ada contact dan bertanya khabar kepada kawan2 aku, tapi tu semua tak memadai. Semalam aku berjaya menghubungi Khairul Amri, ex-student STP. Kitorang semalam mmg berborak sakan giler la! Macam2 dia beritahu aku ttg kehidupan dia di sekolah integrasi selandar disamping menceritakan pahit hidup getir dia di sana. Sebelum aku terlupa, dia kirim salam kepada semua warga STP 2003. di samping tu, aku juga selalu contact dak ayong. Aku tanya dia macam mana interview UTP kat Perak. Dia kata semuanya berjalan lancar. Aku tak tau pulak sama ada ayong sorang je atau ada lain budak STP yang pegi interview. Tapi takpelah, semua tu dah berakhir. P-dah pulak katanya tgh dalam proses nak ambik lesen kereta di tangkak. Dia pun, katanya boring tak tau nak buat ape. Dia kata nnt nak cari 'part-time job' macam budak2 lain buat. Si koe tu pulak tgh buat kursus 'computer system' kat mana tak aku pun dah lupa. WELL DONE! Si parid dgn si izzat, kalau tak salah aku, sekarang ni tgh bekerja kat Water City Hotel kat bukit katil. Dak sobre pulak baru sahaja bekerja di salah sebuah supermarket di Melaka. Wak masih lagi menganggur, jgn marah ye! Semalam aku dpt contact dak yus. aku tak dapat cakap panjang dengan dia sbb masa aku call tu, suara dia macam orang tak bermaya, so aku end up the call early. Dak yus, sekarang ni tgh nak ambik lesen kat Merlimau. Tak tau pulak lesen apa. Asalkan bukan lesen berniaga sudah le! Si marzuki pulak aku tak tau dia punya plan. Aku suruh dia ambik lesen motor kat Melaka, boleh aku jumpa dia tapi ntah le, it's up to him. Izzati ngan dak ain bukan main sakan lagi hidup diorang, macam kedai sakan kat jasin tu. Setiap kali aku call, mestilah dalam kete on the way ke Melaka. Dasyatkan? Aku pulak? Well, aku ni pun sama je macam diorang, tapi yang bezanya hidup diorang sentiasa happy manakala hidup aku tak seindah hidup mereka. Apa2 pun, aku mendoakan agar mereka semuanya sihat sentiasa dan happy selalu :-)(



Cute tak budak kat atas ni? This is Marzuki, a techno boy. Believe me, he's
good! log on to his blog at http://marzuki1611.blogspot.com and see it for
yourself. There is a story about him written by my friend. If you want to
follow-up the story, log on at http://akumarusblog.blogspot.com The story
was 'Cinta Poligon.'



Charming, isn't she? This is Farra, the Tehel girl. She's the one who got the interview at Perak for UTP.

Tuesday, December 13, 2005

The worst will come!

The worst will come. That's all KI can say about this coming Friday. Why I said so? Because Friday, I mean this Friday is my worst nightmare I had in my life. For those who already know what will happen on this Friday to me, I suggest that you just keep quiet and pretend nothing happen on that day. I just can figure it out why this thing happen to me! Well, you know with all this sudden things lurking around my life makes me uncomfortable. I don.t know what to do anymorw, maybe pray to Allah so that my life would get better and better.


> The boy inside the picture represent me while the wave symbolize my life. Can you imagine
that???



> The killer wave! :-(



> This is it, the end of our life.



> Tsunami from the satellite.

Monday, December 12, 2005

Best giler!

Hai, we meet again in this stormy night. alhamdulillah, akhirnya aku dan kakak aku selamat sampai ke Kuala Lumpur. Perjalanan yang sungguh sengal (disebabkan anak buah aku) memakan masa hampir 3-4 jam. Sekarang ni, aku berada di rumah Persatuan Seni Silat Cekak Malaysia di Jalan Kent. This is the first time aku memblogging menggunakan streamyx! Laju nak mampus wa cakap sama lu!!! tu yang best ni. Anyway, aku nak cite sikit tentang rumah ni. Bila aku sampai kat umah ni for the first time, I was shocked as the house look so antique. Design dalam rumah ni mmg klasik. Tombol pintu klasik, rekaan ruang tamu klasik, semuanya klasik. Rumah ni dua tingkat, so bila aku tengok tangga dia pun sama, sempit dan klasik. Anyway, rumah ni dulu dipunyai oleh orang India. PSSCM menyewa rumah ni. Kakak aku kata, rumah ni berhantu. Mana taknya, rumah ni dulu bekas orang bunuh diri. The last owner bunuh diri kat tingkat atas. Oleh sebab tu, aku rasa cuak sikit nak naik atas tu. Tapi, overall nothing is going to happen tonight, I hope so. api, aku cakap betul la, sesiapa yang masuk dalam rumah ni mmg terasa macam hidup zaman pra kolonial. Aku tak nak cakap panjang la, terasa scarey pulak, I hope we'll meet again one day, if Allah let us meet. Bye!

Saturday, December 10, 2005

Surprise!

Tak sangka pulak aku memblog malam ni. Memang betul aku cakap yang aku hanya memblog next year, tapi dah ada kemudahan internet, apa lagi gunalah! Malam ni takde benda yang aku nak katakan, cuma aku nak wish good luck kepada kengkawan aku like ku and wak. Semoga korang dapat keje dan bersungguh-sungguh dalam melakukan sesuatu pekerjaan. Kepada koe and the rest of my friend, selamat melanjutkan lagi pelajaran. kepada Farra pulak, buat betul2 dalam interview petronas tu, jangan leka pulak. Make sure you will be chosen by them. For me, aku rancang nak ambil TOEFL serta lesen kereta. Aku tak tahu lagi sama ada nak ambik lesen kat Kuala Kangsar, Kuala Lumpur atau kat Melaka. We see about that. Well, that's all I can say tonight. To my other friends, like Yusri, do contact me so I know you all are still alive, ha...ha...ha... Bye :-)

Friday, December 02, 2005

MERDEKA! MERDEKA!

Finally, the day has come. Hari ni aku dah merdeka, ye dah merdeka daripada SPM. Tepat kul 10.50 am tadi, maka merdekalah aku serta seluruh pelajar form 5 seluruh Malaysia. Bagi yang ambik account, diorang merdeka hari isnin nanti. Sabo jelah! Rasa macam best pulak lepas exam ni, tapi ada juga rasa tak bestnya. Berakhirnya exam ni maka aku pun tak dapat nak jumpa budak2 ni, terutamanya sob ngan marzuki. Diorang tu mmg susah nak jumpa. Anyway, aku nak mohon maaf sekiranya aku ada buat salah ngan korang para pelajar form 5 SMK Tun Perak, terutamanya marzuki yang selalu aku debik dia. Dan juga kepada wak, aku mintak ampun sekiranya aku ada melukakan hati kau, dan aku harap lepas ni jgnlah pulak membuta kat umah. Tolong2 sikit mak ngan ayah kau. Kalau boleh, ambik la kelas BI tuk improve kau punya language skills. Mungkin, ni kali terakhir aku tulis blog ni. Aku bukan nak delete, tapi dalam jangka masa yang agak panjang jugak aku takkan update blog ni sbb aku akan bermusafir. Kalau boleh, aku akan update tahun depan. Tapi, aku akan sentiasa keep in touch with you guys, insya-Allah. To all girls, cuti2 ni, jgn merayap pulak. Duduk umah belajar masak, ha....ha.....ha....Anyway, tu jelah apa yang aku nak cakap. Semoga kita berjumpa di lain tahun. :)