Saturday, December 31, 2005

Wrap up 2005 :-)(

oleh kerana hari ni merupakan hari terakhir tahun 2005, maka aku nak buat sedikit penutup tentang segala peristiwa aku dalam tahun ni.

Jan 2005 - I started my school as the senior in STP. Fantastic!

Feb 2005 - The death of my cheerful most beloved mother, Hjh Khadijah bte Hashim. Lost
but never forgotten.

Mar 2005 - Griefing month.

Apr 2005 - Still griefing..........

May 2005 - Caught my father!

Jun 2005 - The month of angry and frustation.

Jul 2005 - Getting ready of for trial exam. Still blur about my father's relationship.

Aug 2005 - Along's birthday and kak dila's convocation, without the presence of my
mother.

Sep 2005 - 1,2,3/9/05 my father, angah and my birthday. 18/9/05 never to forgot my
mother's birthday. Always remember.

Oct 2005 - Working hard for the SPM! My heart was not at ease at this month.

Nov 2005 - SPM started! And not to forget Marzuki's birthday.

Dec 2005 - SPM ended. My father married. Working hard to get a driving license. Sitting
at house doing nothing, except reading books.
birthday.

yeah, this the year of sadness, frustation and worried. This is the most painful year in my life and I shall not forget it easily. The death of my mother leave a scar in my heart which cannot be wounded by anything. This is the year where everything took surprises, like the marriage of my father, the most surprised and frustrated among my sibling. I declare this year is officially end. At the struck of 12.00am, 2005 is gone for good!

Friday, December 30, 2005

The Will of Sir Alfred Bernhard Nobel.

I, the undersigned, Alfred Bernhard Nobel, do hereby, after mature deliberation, declare the following to be my last Will and Testament with respect to such property as may be left by me at the time of my death:

To my nephews, Hjalmar and Ludvig Nobel, the sons of my brother Robert Nobel, I bequeath the sum of Two Hundred Thousand Crowns each;

To my nephew Emanuel Nobel, the sum of Three Hundred Thousand, and to my niece Mina Nobel, One Hundred Thousand Crowns;

To my brother Robert Nobel's daughters, Ingeborg and Tyra, the sum of One Hundred Thousand Crowns each;

Miss Olga Boettger, at present staying with Mrs Brand, 10 Rue St Florentin, Paris, will receive One Hundred Thousand Francs;

Mrs Sofie Kapy von Kapivar, whose address is known to the Anglo-Oesterreichische Bank in Vienna, is hereby entitled to an annuity of 6000 Florins Ö.W. which is paid to her by the said Bank, and to this end I have deposited in this Bank the amount of 150,000 Fl. in Hungarian State Bonds;

Mr Alarik Liedbeck, presently living at 26 Sturegatan, Stockholm, will receive One Hundred Thousand Crowns;

Miss Elise Antun, presently living at 32 Rue de Lubeck, Paris, is entitled to an annuity of Two Thousand Five Hundred Francs. In addition, Forty Eight Thousand Francs owned by her are at present in my custody, and shall be refunded;

Mr Alfred Hammond, Waterford, Texas, U.S.A. will receive Ten Thousand Dollars;

The Misses Emy and Marie Winkelmann, Potsdamerstrasse, 51, Berlin, will receive Fifty Thousand Marks each;

Mrs Gaucher, 2 bis Boulevard du Viaduc, Nimes, France will receive One Hundred Thousand Francs;

My servants, Auguste Oswald and his wife Alphonse Tournand, employed in my laboratory at San Remo, will each receive an annuity of One Thousand Francs;

My former servant, Joseph Girardot, 5, Place St. Laurent, Châlons sur Saône, is entitled to an annuity of Five Hundred Francs, and my former gardener, Jean Lecof, at present with Mrs Desoutter, receveur Curaliste, Mesnil, Aubry pour Ecouen, S.& O., France, will receive an annuity of Three Hundred Francs;

Mr Georges Fehrenbach, 2, Rue Compiègne, Paris, is entitled to an annual pension of Five Thousand Francs from January 1, 1896 to January 1, 1899, when the said pension shall discontinue;

A sum of Twenty Thousand Crowns each, which has been placed in my custody, is the property of my brother's children, Hjalmar, Ludvig, Ingeborg and Tyra, and shall be repaid to them.

The whole of my remaining realizable estate shall be dealt with in the following way: the capital, invested in safe securities by my executors, shall constitute a fund, the interest on which shall be annually distributed in the form of prizes to those who, during the preceding year, shall have conferred the greatest benefit on mankind. The said interest shall be divided into five equal parts, which shall be apportioned as follows: one part to the person who shall have made the most important discovery or invention within the field of physics; one part to the person who shall have made the most important chemical discovery or improvement; one part to the person who shall have made the most important discovery within the domain of physiology or medicine; one part to the person who shall have produced in the field of literature the most outstanding work in an ideal direction; and one part to the person who shall have done the most or the best work for fraternity between nations, for the abolition or reduction of standing armies and for the holding and promotion of peace congresses. The prizes for physics and chemistry shall be awarded by the Swedish Academy of Sciences; that for physiological or medical work by the Caroline Institute in Stockholm; that for literature by the Academy in Stockholm, and that for champions of peace by a committee of five persons to be elected by the Norwegian Storting. It is my express wish that in awarding the prizes no consideration whatever shall be given to the nationality of the candidates, but that the most worthy shall receive the prize, whether he be a Scandinavian or not.

As Executors of my testamentary dispositions, I hereby appoint Mr Ragnar Sohlman, resident at Bofors, Värmland, and Mr Rudolf Lilljequist, 31 Malmskillnadsgatan, Stockholm, and at Bengtsfors near Uddevalla. To compensate for their pains and attention, I grant to Mr Ragnar Sohlman, who will presumably have to devote most time to this matter, One Hundred Thousand Crowns, and to Mr Rudolf Lilljequist, Fifty Thousand Crowns;

At the present time, my property consists in part of real estate in Paris and San Remo, and in part of securities deposited as follows: with The Union Bank of Scotland Ltd in Glasgow and London, Le Crédit Lyonnais, Comptoir National d'Escompte, and with Alphen Messin & Co. in Paris; with the stockbroker M.V. Peter of Banque Transatlantique, also in Paris; with Direction der Disconto Gesellschaft and Joseph Goldschmidt & Cie, Berlin; with the Russian Central Bank, and with Mr Emanuel Nobel in Petersburg; with Skandinaviska Kredit Aktiebolaget in Gothenburg and Stockholm, and in my strong-box at 59, Avenue Malakoff, Paris; further to this are accounts receivable, patents, patent fees or so-called royalties etc. in connection with which my Executors will find full information in my papers and books.

This Will and Testament is up to now the only one valid, and revokes all my previous testamentary dispositions, should any such exist after my death.
Finally, it is my express wish that following my death my veins shall be opened, and when this has been done and competent Doctors have confirmed clear signs of death, my remains shall be cremated in a so-called crematorium.
Paris, 27 November, 1895
Alfred Bernhard Nobel

That Mr Alfred Bernhard Nobel, being of sound mind, has of his own free will declared the above to be his last Will and Testament, and that he has signed the same, we have, in his presence and the presence of each other, hereunto subscribed our names as witnesses:

Sigurd Ehrenborgformer LieutenantParis: 84 Boulevard Haussmann
R. W. StrehlenertCivil Engineer4, Passage Caroline
Thos NordenfeltConstructor8, Rue Auber, Paris
Leonard HwassCivil Engineer4, Passage Caroline


Sir Alfred Bernhard Nobel

Wednesday, December 28, 2005

Success is in my hand!

YES! Akhrnya, saat yang ditunggu-tunggu. Hari ni aku menduduki ujian undang-undang di MSDC, Bukit Katil. Aku bertolak dari rumah pukul 11.30 pagi diman tok mat jemput aku. Sampai kat sana, kitaorang dibawa oleh tok mat ke Rilek Cyber Cafe (bekerjasama dgn JPJ tuk menyelenggarakan test). Sampai-sampai je, berita tak best kedengaran. Nama aku dgn sorang lagi partner aku takde dalam list! Apalagi kitaorang pun pegi kat kaunter pendaftaran di MSDC. Rupa2nya orang tu lupa nak daftar kitaorang. Lepas daftar, kitaorang pegi balik kat Rilek. Sesudah menyerahkan borang pendaftaran, kami disuruh ke belakang untuk menulis nama dan tandatangan dalam buku kehadiran. Puas aku mencari mana pulak buku kehadiran yg diorang katakan. Sengal punya sengal kitaorang baca dulu cara2 menjawab ujian secara berkomputer. Hampir 10 min aku berdiri mencari buku tu. Tak jumpa juga. Aku pun pegi kat dpn tanya kat kakak tu. Ek eleh, buku tu ada dlm bilik tutorial diorang. Patutla cari tak jumpa. Lepas tulis nama dan sign dalam buku tu, aku dan kakak tu duduk sambil baca buku undang2. Hampir 2 jam menunggu tapi takde pulak diorang panggil nama kitaorang. Tapi, time tu kitaorang tak syak apa2, so duduk jelah sampai kul 3 baru kakak tu suruh semua orang masuk dalam bilik menunggu. Kakak tu tanya sama ada kitaorang dah ambik gambar belum. bila ckp "belum lagi", terus kakak tu tanya "dah masuk ke belum dalam bilik tutorial?". Aku jawab "belum lagi."Dengan keadaan tergesa-gesa kakak tu bukak balik bilik tu dan suruh kitaorang buat latihan ttg ujian mata dan penglihatan. Aku cakap kat partner aku, "patut la kita tak dipanggil nama, rupa2nya kita tak buat lagi latihan ni." Lepas habis buat, kitaorang masuk balik dalam bilik menunggu. Apabila nama kitaorang dipanggil, kitaorang disuruh ambil gambar dan kena bayar RM10. Selamat ayah ada bagi aku duit, kalau tak naya aku. Lepas tu aku dapat la nombor giliran 150. Around 5pm, baru no. aku dipanggil. Aku masuk bilik ujian and start the test. Alhamdulillah, aku berjaya memperolehi 100% (50/50) dalam test tu and it takes me only 17 minutes, plus masa semakan. Malangnya, partner aku gagal. Dia dapat 74% (37/50). Markah lulus ialah 84% (42/50). Nampaknya dia kena repeat balik ujian tu semula. Semoga dia berjaya! Ok, ni je yang aku nak cite ttg hidup aku hari ni. Thanks to God that I past the test. Chow!!!

Tuesday, December 27, 2005

Ouch! That's hurt!

Semalam aku mengalami peristiwa ngeri yg aku sangkakan aku dah lepas dah. Semalam, my whole lef toe's nail dicabut manakala daging tepi yg hitam tu pulak doktor dah buang. Ini perlu untuk membetulkan struktur kuku aku. Masa buat tu taklah rasa sakit sbb dia dah bius (terima kasih kpd org yang mencipta ubat bius), tapi lepas tu mula la dia sakit, berdenyut-denyut. Boleh kata rasa sakit tu boleh digunakan untuk menumbuk perut seekor gajah. Kompam gajah tu kiok. Overall, aku harap lepas ni ibu jari kaki aku tu takdelah rasa sakit lagi, I hope so. Rasanya aku mmg ditakdirkan untuk tidak memakai kasut. Camna aku nak gi universiti nnt? Ni nak blajar kete kene pakai kasut, tapi takpelah sbb ada surat doktor yg backup aku. Aki, aku nak ucapkan ribuan terima kasih kerana menunaikan permintaan aku semalam. Aku rasa lega hari ini. Ye la, aku pun bukannya aktif sgt. Buat apa aku nak letak nama kat situ kalau aku jarang sumbang kat sana. Thanks again. Now I feel much better. Adios!

Monday, December 26, 2005

Sorry........ :-(

Sorry for everything, sbb tak jemput korang semua dtg kenduri aku semalam. Semalam rumah ni buat kenduri arwah untuk mak aku. So, semalam mmg aku sibuk, tapi taklah sibuk giler. Ramai jugak orang yang datang kenduri semalam. Adalah sampai pukul 10 lebih baru tutup gerai. Makanan semalam adalah ayam goreng hot and spicy, sayur kacang goreng dgn tempe, ikan siakap sweet and sour, gulai nenas, dan daging malabari. kitaorang jugak semalam buat cendol sebagai dessert. Buah pulak kitaorang hidangkan buah pisang berangan. Tu jelah yang aku boleh ceritakan ttg kenduri semalam. Takde yang special. Sebelum aku menamatkan warkah aku malam ini, aku nak apologize kat Yusri, baru aku paham pasal dia tak balas email aku, sbb aku guna nickname dia dalam blog kelas. So, forgive me. Kalau kau masih lagi marah kat aku, harap maafkan. Aku janji takkan kacau hidup kau lagi. Aku harap kau akan berada dalam keadaan aman dan damai tanpa gangguan drp aku ni. Aku tak tau sama ada kita akan berjumpa lagi ke tak, kalau ye mungkin masa pn. rogayah suruh dtg sehari selepas ambik result utk penerangan nak isi borang IPTA. Bye........

Friday, December 23, 2005

Tension....tension

Tension tul aku sekarang ni. Mana taknya, sekarang ni aku tgh dalm proses ambik lesen memandu. Hari rabu lepas aku gi Bukit Katil dgn insturctor aku, tok mat. Sampai sana aku pegi daftar untuk KPP. Pas tu aku nak masuk bilik kuliah, tapi aku terkejut apabila orang tu kata aku tak dibenarkan mengikuti KPP disebabkan aku memakai selipar pada masa tu. Bagi yang dah tau ttg my wicked left toe, korang boleh paham pasal aku tak pakai kasut. Aku dah cuak time tu, tapi selamat tok mat ada kat situ. Kitaorang terus pegi jumpa dgn ketua kat situ, seorang India bernama Arajunan. Nasib baik dia kasi, baru lega hati ni. Oleh sebab aku dah kena tengking dpn orang lain dalam bilik kuliah tu, ari tu aku berasa begitu malu sekali. Aku dgr kuliah tu pun dah takde semangat lagilah. Pakkan aku dah bayar, kalau tak dah lama aku blah dari situ. Mmg time kuliah tu aku tak pandang kiri kanan langsung, aku pandang depan je. Yelah, dah malu buat apa nak pandang lama2. Bila habis kul 3pm, barulah rasa malu aku hilang. Adalah sorang budak ni dari SMKT Jasin tegur aku. Aku pun tegur dia balik. Time tu baru aku rasa lega sikit. Kalau aku tau perkara ni nak terjadi, dah lama aku mintak surat doktor. Semalam aku dah mintak surat doktor, so if anything happen aku boleh tunjuk surat doktor kat individu berkenaan. Oklah, malas nak cakap panjang. Aku nak study tuk ujian undang2. Kepada p-dah and the others who read my blog, good luck. Kepada Akmal, director drama 'Cinta Poligon', selamat menjalani pembelajaran pondok di Paya Rumput (kalau tak salah dengar la dari Encik Zainal), teruskan pembelajaran anda dgn cemerlang. Kepada para pelajar PMR 2005 SMK Tun Perak, tahniah diatas pencapaian anda. Kepada Zubaidah, Sara, Naqiuddin, Ku Amirul Rahman, Jaafar dan Ahmad Muslim, tahniah diatas kejayaan anda mendapat 9A dalam PMR. Tahun ni STP berjaya memperoleh pencapaian keseluruhan 98.05%. Keep up the good work. Kepada kak daslina, jgn lupa belanja pizza, yelah kata sekarang dah kaya! Mereka yang bekerja, teruskan pekerjaan anda dgn cemerlang. Adios!

My old best buddy, Radhi Yahya @ Radhi OAG.


Semasa lawatan Balai Cerap Al-Khawarizmi di STP tahun ni.


Semasa pertandingan pelancaran roket di Masjid Tanah. Dalam gambar ni team SMKA Syarifah Rodziah.


Salah satu roket yang terbang jauh sehingga tidak kelihatan lagi. Mungkin dah sampai bulan kot :-)


Azizan Pungut, coordinator dan designer bagi roket STP, also known as the mastermind.

Sunday, December 18, 2005

Tapet......tapet

Tapet....tapet. Itulah dia realiti kehidupan kita semua. Sentiasa diselubungi dengan masalah demi masalah. Tetapi, bak kata orang setiap masalah pasti ada jalan penyelesaiannya. Aku sekarang berada dalam ke'boring'an yang amat sangat. Walaupun aku ada contact dan bertanya khabar kepada kawan2 aku, tapi tu semua tak memadai. Semalam aku berjaya menghubungi Khairul Amri, ex-student STP. Kitorang semalam mmg berborak sakan giler la! Macam2 dia beritahu aku ttg kehidupan dia di sekolah integrasi selandar disamping menceritakan pahit hidup getir dia di sana. Sebelum aku terlupa, dia kirim salam kepada semua warga STP 2003. di samping tu, aku juga selalu contact dak ayong. Aku tanya dia macam mana interview UTP kat Perak. Dia kata semuanya berjalan lancar. Aku tak tau pulak sama ada ayong sorang je atau ada lain budak STP yang pegi interview. Tapi takpelah, semua tu dah berakhir. P-dah pulak katanya tgh dalam proses nak ambik lesen kereta di tangkak. Dia pun, katanya boring tak tau nak buat ape. Dia kata nnt nak cari 'part-time job' macam budak2 lain buat. Si koe tu pulak tgh buat kursus 'computer system' kat mana tak aku pun dah lupa. WELL DONE! Si parid dgn si izzat, kalau tak salah aku, sekarang ni tgh bekerja kat Water City Hotel kat bukit katil. Dak sobre pulak baru sahaja bekerja di salah sebuah supermarket di Melaka. Wak masih lagi menganggur, jgn marah ye! Semalam aku dpt contact dak yus. aku tak dapat cakap panjang dengan dia sbb masa aku call tu, suara dia macam orang tak bermaya, so aku end up the call early. Dak yus, sekarang ni tgh nak ambik lesen kat Merlimau. Tak tau pulak lesen apa. Asalkan bukan lesen berniaga sudah le! Si marzuki pulak aku tak tau dia punya plan. Aku suruh dia ambik lesen motor kat Melaka, boleh aku jumpa dia tapi ntah le, it's up to him. Izzati ngan dak ain bukan main sakan lagi hidup diorang, macam kedai sakan kat jasin tu. Setiap kali aku call, mestilah dalam kete on the way ke Melaka. Dasyatkan? Aku pulak? Well, aku ni pun sama je macam diorang, tapi yang bezanya hidup diorang sentiasa happy manakala hidup aku tak seindah hidup mereka. Apa2 pun, aku mendoakan agar mereka semuanya sihat sentiasa dan happy selalu :-)(



Cute tak budak kat atas ni? This is Marzuki, a techno boy. Believe me, he's
good! log on to his blog at http://marzuki1611.blogspot.com and see it for
yourself. There is a story about him written by my friend. If you want to
follow-up the story, log on at http://akumarusblog.blogspot.com The story
was 'Cinta Poligon.'



Charming, isn't she? This is Farra, the Tehel girl. She's the one who got the interview at Perak for UTP.

Tuesday, December 13, 2005

The worst will come!

The worst will come. That's all KI can say about this coming Friday. Why I said so? Because Friday, I mean this Friday is my worst nightmare I had in my life. For those who already know what will happen on this Friday to me, I suggest that you just keep quiet and pretend nothing happen on that day. I just can figure it out why this thing happen to me! Well, you know with all this sudden things lurking around my life makes me uncomfortable. I don.t know what to do anymorw, maybe pray to Allah so that my life would get better and better.


> The boy inside the picture represent me while the wave symbolize my life. Can you imagine
that???



> The killer wave! :-(



> This is it, the end of our life.



> Tsunami from the satellite.

Monday, December 12, 2005

Best giler!

Hai, we meet again in this stormy night. alhamdulillah, akhirnya aku dan kakak aku selamat sampai ke Kuala Lumpur. Perjalanan yang sungguh sengal (disebabkan anak buah aku) memakan masa hampir 3-4 jam. Sekarang ni, aku berada di rumah Persatuan Seni Silat Cekak Malaysia di Jalan Kent. This is the first time aku memblogging menggunakan streamyx! Laju nak mampus wa cakap sama lu!!! tu yang best ni. Anyway, aku nak cite sikit tentang rumah ni. Bila aku sampai kat umah ni for the first time, I was shocked as the house look so antique. Design dalam rumah ni mmg klasik. Tombol pintu klasik, rekaan ruang tamu klasik, semuanya klasik. Rumah ni dua tingkat, so bila aku tengok tangga dia pun sama, sempit dan klasik. Anyway, rumah ni dulu dipunyai oleh orang India. PSSCM menyewa rumah ni. Kakak aku kata, rumah ni berhantu. Mana taknya, rumah ni dulu bekas orang bunuh diri. The last owner bunuh diri kat tingkat atas. Oleh sebab tu, aku rasa cuak sikit nak naik atas tu. Tapi, overall nothing is going to happen tonight, I hope so. api, aku cakap betul la, sesiapa yang masuk dalam rumah ni mmg terasa macam hidup zaman pra kolonial. Aku tak nak cakap panjang la, terasa scarey pulak, I hope we'll meet again one day, if Allah let us meet. Bye!

Saturday, December 10, 2005

Surprise!

Tak sangka pulak aku memblog malam ni. Memang betul aku cakap yang aku hanya memblog next year, tapi dah ada kemudahan internet, apa lagi gunalah! Malam ni takde benda yang aku nak katakan, cuma aku nak wish good luck kepada kengkawan aku like ku and wak. Semoga korang dapat keje dan bersungguh-sungguh dalam melakukan sesuatu pekerjaan. Kepada koe and the rest of my friend, selamat melanjutkan lagi pelajaran. kepada Farra pulak, buat betul2 dalam interview petronas tu, jangan leka pulak. Make sure you will be chosen by them. For me, aku rancang nak ambil TOEFL serta lesen kereta. Aku tak tahu lagi sama ada nak ambik lesen kat Kuala Kangsar, Kuala Lumpur atau kat Melaka. We see about that. Well, that's all I can say tonight. To my other friends, like Yusri, do contact me so I know you all are still alive, ha...ha...ha... Bye :-)

Friday, December 02, 2005

MERDEKA! MERDEKA!

Finally, the day has come. Hari ni aku dah merdeka, ye dah merdeka daripada SPM. Tepat kul 10.50 am tadi, maka merdekalah aku serta seluruh pelajar form 5 seluruh Malaysia. Bagi yang ambik account, diorang merdeka hari isnin nanti. Sabo jelah! Rasa macam best pulak lepas exam ni, tapi ada juga rasa tak bestnya. Berakhirnya exam ni maka aku pun tak dapat nak jumpa budak2 ni, terutamanya sob ngan marzuki. Diorang tu mmg susah nak jumpa. Anyway, aku nak mohon maaf sekiranya aku ada buat salah ngan korang para pelajar form 5 SMK Tun Perak, terutamanya marzuki yang selalu aku debik dia. Dan juga kepada wak, aku mintak ampun sekiranya aku ada melukakan hati kau, dan aku harap lepas ni jgnlah pulak membuta kat umah. Tolong2 sikit mak ngan ayah kau. Kalau boleh, ambik la kelas BI tuk improve kau punya language skills. Mungkin, ni kali terakhir aku tulis blog ni. Aku bukan nak delete, tapi dalam jangka masa yang agak panjang jugak aku takkan update blog ni sbb aku akan bermusafir. Kalau boleh, aku akan update tahun depan. Tapi, aku akan sentiasa keep in touch with you guys, insya-Allah. To all girls, cuti2 ni, jgn merayap pulak. Duduk umah belajar masak, ha....ha.....ha....Anyway, tu jelah apa yang aku nak cakap. Semoga kita berjumpa di lain tahun. :)

Sunday, November 27, 2005

3 more to go!!

A'skum dan good morning to everyone out there. It has been a long time for me not to update my blog. Since I have the chance, better I do it now. Anyway, I just want to say that SPM is hard! True, I had never ever experienced this for a long time. I was scared, hopeless to gain all As' in SPM. So far, I had taken 9/12 and next week is the last exam week for me. I will face by next week chemistry, biology and EST. After that, I free! From my experience after taking 9 subjects, I found out that some of them were hard while some of them were easy. The hard and difficult one for me is add math, the easiest are history and english, while the rest of them are 50:50. I can't wait to finish off this exam, because it excite me. Sebenarnya sekarang ni rumah sebelah aku ni tgh buat majlis perkahwinan anak perempuan dia. Tu yg bising sangat ni. Tapi, sebenarnya aku berharap sangat supaya masa dapat berputar semula. Entah, aku pun tak tau pasal aku nak sangat kembali ke masa silam, di mana segala kenangan manisku berada di sana. Kalaulah aku boleh cipta mesin yang boleh bawa aku ke silam, pasti aku dah gunakannya. Bagi sesipa yang dah tau, ayah aku akan berkahwin dengan seorang perempuan yang 10 tahun lebih muda daripadanya. Aku nak tanya pendapat korang, kalau ayah korang kahwin pada tahun yang sama mak korang meninggal, apa perasaan korang semua? Kalau tanya kat aku, sudah tentu aku akan cakap tak best. Aku ni bukannya nak menghalang hasratnya untuk berkahwin lagi, lagipun aku pun paham apa yang dimaksudkan dengan kesunyian kerana aku dah pun menghadapinya. Tapi, tak boleh ke tunggu lama sikit? Mungkin tahun depan ke? Pasal nak tahun ni jugak? Sebab nilah yang buat aku tak senang nak cakap dengan ayah aku. Sebab ni jugaklah yang menyebabkan aku jarang nak ambil tahu hal dia serta bersembang dengannya. Selama ni aku tak pernah pun dapat menghayati konsep kasih sayang di antara bapa dan anak. Walaupun dia menunaikan tanggungjawabnya sebagai seorang bapa, tapi seumur hidup aku, aku tak pernah dapat merasai kehangatan kasih sayang di antara aku ngan ayah aku. Aku ni lebih rapat dengan mak aku. Semua gambar aku tidak pernah terlepas daripada berada atau berhampiran dengan mak aku. Aku selalu sangkakan dengan meninggalnya arwah mak aku, mungkin hubungan di antara aku denagn ayah aku akan lebih rapat. Tapi, selepasa ayah aku ambil keputusan untuk berkahwin lagi, harapan yang tinggi menggunung tu kemudiannya runtuh bagaikan istana pasir yang takkan bertahan lama. Perasaan ni aku dah pendam buat jangka masa yang agak lama dan biarlah hari ni aku meluahkannya. Jadi, aku harap supaya semua orang kat sekolah yang selalu ucap tahniah kat aku dan bergembira untuk aku, aku nasihatkan jangan kerana perkahwinan ini bukan sahaja buat aku tak sedap hati, malah mengguris perasaan aku.

Saturday, November 12, 2005

KAbare.

A'kum semua!
Dah sebulan aku tak blogging. Rase lama giler la. Yelah, dgn trial examnya, dan baru2 ini the real exam at last, the SPM 05. Minggu ni aku dah jawab paper arab dgn syariah. minggu depan pulak aku ada paper bm, sj, bi, fz, dan pqs. Ni pun aku rasa macam malas je nak baca buku. Nak kata aku tau semuanya, taklah tau sgt. Tapi tulah, perasaan malas tu sekarang tengah menyelubungi diriku ini. Mungkin esok pagi aku mula belajar balik. Anyway, aku rasa tak terlambat kalau aku mengucapakan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI, MAAF ZAHIR DAN BATIN serta tak lupa kpd sahabat kita beragama Hindu, HAPPY DEEPAVALI. Okeylah, aku malas nak tulis panjang2 sbb dah malam ni, so aku berharap supaya semua orang di sana, terutama para sahabatku yang sedang berjuang untuk SPM 05, good luck to all of you and hopefully we'll get a flying colour result. Bye!!

Friday, October 21, 2005

i'm back!!!!

hai to all you out there! It has been a long time since I wrote that wicked, bloody poem. it is so enjoyable? I hope so. So, what's new about me? Well, I'm still fat, as usual although in this fasting month. maybe it's genetic, not because my habit of eating :) SPM tinggal lagi 19 hari je lagi. What?! 19 days, hell no!!! Buat masa aku dah bersedia dari aspek kemanusiaan, tapi dari segi maths and sciences, well let's just say that I in the middle of it. Faiz in the middle, hmmmm. Can you imagine that? Segala masalah aku kat sekolah ni dah pun disettlekan, cuma tinggal kes surat layang je yang masih lagi hanging over the air. Tapi, kitaorang pelajar form 5 sentiasa berdoa dan mengharapkan agar masalah ini dapat disettlekan sebelum majlis taudie form 5. Kalau korang nak tau, trial SPM yg lepas aku dapat tempat ke-4 daripada keseluruhan tingkatan 5. Aku berjaya memperoleh 3A1, 6A2, 1B3, 1B4 dan 19G. Can you guess what I failed for? YES, add math. Aku mmg tak gemar sangat add math, tapi atas dasar kesedaran juga kepentingan add math dalam memohon mana2 'u', aku tengah struggle to improve it. Sekarang ni aku tengah bengang sangat! Mana taknya, semua sekolah dah tau ttg masalah aku. diorang mungkin tak tau apa perasaan aku bila orang tanya ttg benda tu, aku rasa sungguh tertekan. So, aku harap lepas ni tiada sape pun yg akan bertanya pada aku tentang benda tu. Okey, bye.

Thursday, September 29, 2005

Aku pasrah.......

PRESSURE
I regret this,
I was sad,
I was frustrated,
I was shocked,
I am blur,
I never expect to face such test,
Everyday I faced my day,
With happiness and eagerness,
to learn and to gain knowledge,
For many years,
since I were in my little house,
I had known all of them,
Khow their heart, kindness and generosity,
I loved them,
I respect them,
Just like I respect my parent,
But why?
Why now?
Why you all oppress me,
With the problem I always worried about,
In time I need lots of love and attention,
I found myself trap in the middle,
I am hopeless,
I am defenseless,
But know this,
If I don't have your trust anymore,
Let God be my witness,
Let Him be my protector,
Let Him punish the one,
who make me suffer.
I will accept the fate,
although this heart said 'no',
But hear this,
I shall not be myself anymore,
This event,
have change me,
into someone that is,
so pathetic and useless,
I have no guts anymore,
to face more challenge,
I have nothing to sacrifice anymore,
I'm now all alone,
Alone on this ruthless world,
I've no source of inspiration,
All I did was wrong,
All I did was bad,
I don't know what to say anymore,
Let me alone,
please release me from this horrible thing,
I don't care about mysef any longer,
I don't even care about my greds anymore,
I only wish one thing,
to die,
as a humble servant,
to Him,
I am doom,
I've lost my dignity and their trusts,
There is no reason for me,
to live as a normal person,
Please take me dear God,
Or I shall take it myself.

Thursday, September 22, 2005

Spooky!!!

Malam ni aku duduk umah sorang-sorang sebab ayah hari ni sampai hari Ahad berada di Taman Negara untuk program guru tadika JAIM. Aku yg sungguh sengal ni terpaksalah duduk umah sorang2. Tapi, okey jugak sebab time ni la aku nak menguji keberanian aku. Anyway, aku nak ucapkan selamat menjalani pembedahan buat kakak ku, kak dila yg akan menjalani pembedahan pada esok hari. Insya Allah, berkemungkinan besar aku ngan baid akan jenguk dia kat HUKM pada hari Sabtu. Lepas habis exam ni, aku rasa begitu lega dan aman sekali, macam orang baru kahwin! Tapi, malangny markah yg aku dapat so far kurang memberangsangkan. Hari ni, aku dapat markah sejarah dan syariah serta math mod. sejarah 78%, syariah 80%, dan math mod 79%. For my BM, kertas 2 soalan 1 dapat 24/30, soalan 2 tak sempat kira, tapi hari ni aku bgitu frust sekali sebab soalan ketiga aku tidak mencapai standar yang aku nak. Soalan tanya tentang ayat sonsang, so aku ingatkan sonsangkan maknanya, rupanya just tukar kdudukan subjek dan predikat je! Aku dapat 0/6 markah bagi soalan tu! Tapi, aku redha, mungkin Allah tunjukkan aku perkara sebegini supaya aku tak buat kesilapan dalam REAL EXAM. Cakap tentang SPM ni, kitaorang baru je dapat jadual SPM 2005. Let me fill you up with the schedule. Kitaorang start pekse pada 9 November 2005 until 2 Disember 2005. The first paper will be Pendidikan Syariah Islamiah 2 (9/11/05), Bahasa Arab Tinggi 1 & 2 serta Pendidikan Syariah Islamiah 1 (10/11/05), Bahasa Melayu 1 & 2 serta Sejarah 1 (14/11/05), Bahasa Inggeris 1 & 2 serta Sejarah 2 (15/11/05), Matematik 1 & 2 (16/11/05), Fizik 1, 2 & 3 (17/11/05), Pendidikan Al-Quran dan As-Sunnah 1 (18/11/05), Matematik Tambahan 1 & 2 (23/11/05), Kimia 1, 2, & 3 (29/11/05), Biologi 1, 2 & 3 (30/11/05), dan akhir sekali English for Science and Technology, EST 1 & 2 (2/12/05). In adalah jadual bagi pelajar aliran sains tulen. Yang lin tu, mintak maaf ye! Okeylah, aku ni pun dah letih ni. so, see you in the other time!

Monday, September 19, 2005

Susah giler!

A'skum.
Apa khabar semua? Lama tak dengar berita. Hari ni aku begitu stress sekali. Sebab? Kerana hari ni aku tak dapat nak perform well dalam subjek yg paling aku sukai, iaitu biologi! Aku pun tak tahu pasal hari ni aku rasa macam tak sedap hati je, tu yg buat slek tu! Kertas 2 kompom hancus, kertas 3 boleh la, kertas 1 ada harapan. Tapi, as far as my instinct said, my bio paper will surely drop badly compared to middle exam. Esok pulak ada add math, the most hardest and wicked subject yang pernah aku belajar. Bukan main susah lagi nak score dalam paper ni. Mungkin aku ni pemalas orangnya, tu sebab add math asyik fail je. Since tomorrow is my last subject for the trial, I beg to everyone, please pray for my success in trial exam, and better hope I get 8AS'. That's my target! Okey la, cukup la cite tentang ni, ni aku nak citekan pulak tntang sambutan family day SMKTP. It seems that everything was in clear cut. No argued, no this and no that. Everything was nice and teachers also brought up their offsprings to the school on that day. There were many games and lots of fun. For your information, Saturday is our school days, just to replace the future week after Raya so that students can enjoy themselves without thinking getting back to school. So, after the games, we assemble and there were prizes-giving ceremony and lucky draw. Unfortunately, only the hosteliers were involved in this event. Outsiders like me were not allowed to picked the lucky-draw prize although our name was called. Isn't that suck?! Because of that, I felt that this whole thing were just for the hosteliers. The original plan is to have the hostel dinner. But, with a changing of plan, I think so, the dinner was brought up to the family day. That's why I didn't felt so good about this. Why must we bother other's event? So, I gave my coupon, which I should used it to take the food and beverages, to the hosteliers 'coz that was their day and I have no right to interfer their event. With a hungry stomach, I mbrace myself until I reached home where my father bought me 'nasi goreng kampung'. Marzuki, one of my classmate said, "that was the most boringful family day I ever had." That's al I can wrote now. Until we met again, BYE!!!!

Thursday, September 15, 2005

Kabare!

Long time no see la you'll guys! What's up?! I hope you all in a pink of health. Well, today I just finished my chemistry test. It was heavenly relived!! Tapi minggu depan kitaorang ada pekse bio dan add maths, dan hakikatnya aku memang lemah dalam add maths. Bukan aku sorang je, ramai lagi rasanya budak kat Malaysia ni yang lemah add maths. Anyway, aku nak ambil kesempatan di sini untuk mengucapkan SELAMAT HARI MALAYSIA yang akan disambut pada hari esok buat seluruh warga Malaysia. Saya harap semoga warga Malaysia, terutamanya mereka yang sebaya saya akan sentiasa mengingati perjuangan nenek moyang kita dalam kemerdekaan serta penubuhan Malaysia. Hari sabtu ni, sekolah akan adakan Hari Keluarga pulak! aku pun tak tahu bila masa sekolah buat keputusan nak adakan hari keluarga di sekolah. Selalunya diorang buat antara guru, staff serta ahli keluarga mereka, tapi kali ni berbeza sikit. Mungkin pengetua ni nak buat perubahan kot! Anyway, wish me luck for tomorrow exam which is EST, stands foe English for Science and Technology. Bye!!

Friday, September 09, 2005

Minggu Pekse!

Kepada Semua Para Pembaca Sekalian,
Doakan Kejayaan Saya Dalam Menghadapi,
Minggu-Minggu,
Peperiksaan Percubaan SPM 2005.
Hanya Allah Sahaja Yang Dapat Membalas Jasa Anda!

Sunday, September 04, 2005

Happy Birthday to me!!

Ahaks!
Yesterday was my birthday la! Once again, happy birthday to myself. Birthday, birthday jugak, dinner tetap dinner. Malam semalam kami para pengawas SKMTP mengadakan jamuan tahunan di Medan Ikan Bakar Umbai (yg baru tu!). Walaupun ada kelam-kabut sikit, tapi semuanya smooth, nothing big shows up. Acara dimulakan undian para pengawas bagi melantik ketua dan penolong ketua thn depan, then bacaan doa, pas tu melantak, ucapan guru-guru serta pengetua, ucapan ketua pengawas sesi 2004/2005, some games, cabutan bertuah, persembahan, hadiah dan balik. Walaupun semalam birthday aku, tapi aku rasa tak bersemangat nak meraikan mahupun menerima sebarang ucapan 'happy birthday' drp semua orang. Kalau dulu, akulah yg paling beria-ia nak sambut birthday aku, tapi sekarang semuanya hilang. Kalau dulu aku anggap birthday aku sbg salah satu event yang paling aku suka, tapi tahun ni segala-galanya berubah. Dgn. problem yg menggugat hati dan perasaan aku, dgn nak exam SPM tahun ni, maka semalam birthday aku takde sape nak sambut. Aku pun sendiri tak nak sambut birthday aku sendiri. Just wait for the day to end, just like that. aku semalam asyik teringatkan mak, sebab everytime birthday aku, emak yg tak pernah lupa nak wish kat aku happy birthday. tapi sekarang mak dah takde, dah takde makna lagi birthday aku tahun ni dan selamanya. Semua orang sibuk dgn hal masing-masing, aku hanya duduk keseorangan dan hanya menerima ucapan tahniah sahaja. Nothing big for me this year, no cake, no ice-cream, no nuggets, no cokes no nothing. Hanya dinner semalam je yg aku anggap sbg hadiah buat birthday aku yg ke-17 tahun ni. Thanks badan pengawas SMKTP, especially form 2 and form 4 kerana telah berjaya mengacarakan majlis dinner semalam, jasa baikmu takkan dilupakan.


>Menghayati pemandangan di jeti umbai.


>Gadis ayu!!!!


>Jejaka kacak yang bakal menggoncang dunia!


>The KPs


>Sepadan tak? Jgn marah wan!


>Kenangan bersama rakan seperjuanganku.


>Me, farra, ati and pidah


>Time to vote for the new leadership!


>Us with Puan Hjh Hazizah plus her husband


>Kenangan terakhir pengawas form 5 dgn ustaz guru pengawas

Wednesday, August 31, 2005

MERDEKA! MERDEKA!

MERDEKA! MERDEKA! MERDEKA! Satu laungan yang cukup bermakna dalam sejarah negara kita. Kali pertama laungan ini kedengaran di telinga kita ialah pada 31 Ogos 1957 di Stadium Merdeka. Tunku Abdul Rahman al-Haj yang pada masa itu merupakan Perdana Menteri Persekutuan Tanah Melayu yang pertama telah berjaya membebaskan negara daripada cengkaman para penjajah keparat melalui jalan perdamaian. Walaupun peristiwa itu sudahpun berlalu selama 48 tahun, terasa segar lagi di fikiran akan suasana yang begitu gilang-gemilang pada masa itu. Namun, walaupun negara telah merdeka tetapi cara pemikiran dan gaya hidup masyarakat kita masih lagi terbelenggu dengan budaya Barat. Cara pakaian dan gaya hidup yang terlalu bebas semuanya masih lagi terikut-ikut dengan budaya Barat. Aku pun tak tahu sampai bilalah orang-orang kita nak berubah. Laungan merdeka dan berjuta-juta kali dilaungkan, tetapi adakah kita telah merdeka sepenuhnya????? Tepuk dada, tanya selera.



Takwim Peperiksaan Tahun 2005Lembaga Peperiksaan Malaysia
PEPERIKSAAN
TARIKH

UPSR(Ujian Pencapaian Sekolah Rendah)
5 September - 7 September

PMR(Penilaian Menengah Rendah)
3, 5, 6, 10 dan 11 Oktober

SPM(Sijil Pelajaran Malaysia)
Sidang Merancang,
19 September - 20 September
Amali,
Mulai 26 September
Teknologi Maklumat,
10 Oktober - 13 Oktober
Ujian Bertulis,
3 November - 30 November




Tuesday, August 23, 2005

Convocation kak dila!

As'kum, lama tak blogging. Biasalah dekat nak akhir tahun ni memang sibuk memanjang sampai lupa nak blog in. Sekarang ni aku tengah suffer giler! Yelah mana taknya semalam aku atas desakan dak angah pegi ke hospital Jasin untuk menerima rawatan bagi cagu aku yang telah lama aku simpan, about 5 TAHUN! Jgn terkejut pulak. aku tak sanggup nak nengok doktor tu buang kuku aku yang telah masuk sampai ke daging tu. First time rasa sakit jugak, tapi setelah dibius sebanyak 4 kali injection, semuanya macam biasa. aku sempat berborak dengan doktor tu. Around 10 min, semuanya telah pun tamat. Bila aku nengok balik kuku yang kena buang tu, aku rasa scarry jugaklah! mungkin esok kot pembalut ni akan dibuka ntuk dicuci. Well, that's all about my frigged foot. Now, back to the main point. Aku nak cite sikit tentang convo kak dila aku yang berlangsung pada hari ahad lepas. So, aku, ayah, baid, dan kak suhaila berangkat ke KL pada petang sabtu, iaitu setelah semuanya settle. Kitaorang sampai around 7-8 pm kat rumah sewa along dan kak dila. Malam tu, kitaorang sambut birthday dak along yang ke-31 (birthday dia actually 21/8, tapi saje sambut awal sikit!). Dak along dengan pantasnya memesan domino's pizza sebanyak 6 keping (ada kupon, boleh la!). Pas tu dak baid pulak belanja kek cokelat (pas ni gemuk la aku!!). kitaorang pun apa lagi bedal la semua yang ada di depan mata kiotaorang, ditambahlan lagi dengan keragaman dan kenakalan dak piah dimana dia dengan kluarganya telah sampai sehari lebih awal drp kitaorang. Pas makan, kitaorang pun berehat (bahasa lain, tido!). Esok harinya, kak dila dengan semangatnya bersiap siaga untuk ke majlis convo. Dalam pukul 12 pm, aku, along, ayah dan kak dila pun betolak ke UIA. Yang lain pgi lambat sikit sebab diorang tak boleh masuk k dalm dewan, hanya aku dan ayah je yang boleh masuk ke dalam dewan. Dalam dewan, aku berasa kagum dan takjub sekali dimana semasa perarakan masuk graduates dan juga para VIP, alunan nasyid didendangkan mengiringi mereka. Nasyid tersebut sungguh merdu dan menyayat hati. Majlis dimulakan dengan ucapan perasmian oleh tetamu jemputan, iaitu orang Libya, then ucapan drp Reaktor UIA, Dr. Kamal Hassan. Kemudian majlis convocation dimulakan dengan arkitek, then engin, it dan akhir sekali account. kak dila dia ambil bidang account. Sebelum majlis tamat, ucapan drp wakil pelajar didahulukan dimana ucapan beliau sungguh menyayat hati dan menyentuh jiwa. Setelah ucapan perasmian tutup oleh tetamu kehormat, majlis convocation pun tamat. Keluar drp dewan, kitaorang sekeluarga berkumpul di taman engin yang berdekatan. Di situlah kitaorang dengan sakannya bergambar dan bermesra dengan kak dila. Well, sampai di situ sahaja yang mampu aku citekan. Once again, congratulation to kak dila for graduating from UIA. Bye!

Sunday, August 07, 2005

Wrap up AF3.

Alhamdulillah, segala-galanya telah pun tamat. Semalam, AF3 dah pun tamat dah akhirnya, Mawi telah dinobatkan sebagai juara AF3 semalam. Aku target mesti ramai yang suka, terutamanya kaum Hawa akan kemenangan yang dicapai oleh si Mawi semalam. Tapi, pada pendapat aku, Amylea yang sepatutnya menjadi juara semalam, bukannya si Mawi kepala botak tu. Walaupun aku tahu ramai yg akan marah kat aku, tapi supposedly Amylea yg layak menggondol wang tunai RM20,000 denag kereta tu. Aku pun kadang2 tak paham mentaliti orang kita zaman sekarang. Peserta yg bagus tak diundinya, tapi yang sebaliknya. Aku cadangkan kepada pihak tertentu yang organise pertandingan2 seumpama ini supaya sistem yang lama digunapakai semula. Kalau pemenangnya ditentukan oleh para penonton yang majoritinya tidak begitu arif dalam bidang2 sebegini, aku dapat lihat masa depan yang gelap di dalam sesuatu industri. Cuba kita lihat contoh yang lebih dekat la, industri muzik tanah air kita. Jika dibandingkan dengan penyanyi zaman sekarang dengan zaman dahulu, diibaratkan langit dengan bumi, jauh sekali perbezaan yang terdapat di antara mereka. Aku tahu ramai yg akan mengatakan bahawa ternd muzik zaman sekarang tidak sama dengan trend muzik zaman dahulu. Namun, janganlah kita sesekali membandingkan trend muzik masa kini dengan masa dahulu. Bagi saya, trend muzik tidak ada kena mengena dengan kualiti suara para penyanyi. My personal opinion, kita hanya melahirkan bintang dari sudut kuatiti, bukannya kualiti. Cuba kita lihat penyanyi terkenal tanah air kita, Siti Nurhaliza, dan cuba bandingkan dengan artis2 yang dilahirkan selepasnya, seperti Siti Sarah. Ada beza tak dari segi pencapaian mereka? Sekarang ni nama Siti Sarah pun aku dah lama tak dengar namun, nama Siti Nurhaliza masih lagi diperkatakan sampai sekarang. Bukankah ini telah membuktikan betapa jauhnya pencapaian mereka berdua? Lagipun ramai orang mengudi bukannya atas sebab talent, tapi sebab rupa fizikal diorang je. Oleh itu, aku harap sangat la, demi kepentingan dan keselamatan industri muzik tanah air, aku cadangkan agar sistem juri 100% peratus dapat digunakan semula. Janganlah kita sesekali menggunakan khidmat pesanan ringkas (SMS) dan membiarkan orang2 kita menentukan juara @ bakal bintang negara kita yang tidak berkualiti. walaupun zaman dah berubah, tapi jangan sesekali dibiarkan perkara ini menjahanamkan industri2 dalam negara kita, terutamanya industri muzik. Harap dipertimbangkan. Sekian.

Friday, July 29, 2005

Demam!

adakah anda demam? ya semestinya demam af, tapi aku ni bkn demam olok2 tapi serious punye. hari rabu lepas aku telah dilanda demam panas yg sengal sekali bisanya. dah la pada hari tu kakak2 aku balik kl dan ayah pulak masih lagi kat jb, so aku pun terpaksalah duduk di rumah sorang2 tanpa pemerhatian orang lain. tapi best jugak demam ni, takyah pegi sekolah! so, sepanjang gari tu aku menghadap astro dan secara tak sengaja tertekan pulak channel 13. sekali keluar drama putera gunung tahan dan pelakonnya semesti orang yg diminati ramai perempuan, dan kemudian disusuli dgn drama julia. drp filem tu aku paham la jugak tentang prjalanan cerita komsas yg aku tengah belajar tahun ni. okey la, ni nak cite sikit tentang markah ujian bulan julai. aku setakat ni dapat 7A agaknya. tapi ari ni aku cukup frust, ye la sebab ni first time aku dapat markah pqs 61% je. teruk tak? tapi selepasa aku membelek kertas jawapan tersebut, aku dapati banyak lagi kelemahan yg masih aku perlu cope dgn segera, ye la pekse percubaan dah dekat, tolak cuti semua dah tinggal beberapa minggu je. aku pulak masih lagi belum bersedia dah masih lagi leka dgn dunia khayalanku. harap2 dapatlah aku bersedia untuk pekse percubaan kali, agar aku dapat kalahkan 4 orang budak pandai dalam kelas tu. anyway, esok kat sekolah ada majlis pelancaran minggu bahasa dan dialog kesusasteraan yg akan dirasmikan oleh hjh norbi dr jpm. yg involve hanyalah budak form 3 & 5. budak2 dari sekolah lain jugak akan dtg kerana ini perasmian peringkat negeri. stp jadi host pulak kali ini. dan esok jugak aku dan 9 orang pelajar yg lain akan pegi ke smdb untuk kuiz fizik. so, aku berharap agar korangkan kejayaan kami disana ye! oklah, badan pun dah macam bau kambing ni, so let me take my shower and someday we will meet again. Layan!!!

Friday, July 15, 2005

Kenangan

A'kum. lama tak blog, yelah dgn peksenya, dgn macam2 lagilah hal. aku baru je habis pekse bulanan, iaitu bulan julai. lepas ni pekse percubaan la pulak! aku ni pulak masih nampak tak bersedia lagi. budak2 lain semua nampak dan bersedia, meaning kalau masuk dewan peperiksaan pun dah ada confidence la nak jawab soalan. hari ni sekolah adakan Majlis Prestasi dan Jalinan Mesra. adakah title majlis ini jiwang? hanya anda yang berkuasa menentukan. sangkakan ayah tak dtg sebab ayah kata hari ni dia meeting sampai kul 12pm. so, aku ingatkan baid yg dtg, tapi hampeh! dia tido sebab jaga malam betulkan komputer orang. so, by hook or by crook, ayah kena dtg ke majlis yg aku cukup anti sangat. why? sebab lepas majlis ni akan kedengaran suara2 nasihat yg aku dari segi lumrahnya memang tak boleh dengar atau tak senang duduk senang cite. tapi makna yg tersirat tu cukup bermakna buat diriku demi kejayaan aku, itu pun kalau aku sempat atau boleh mengecapi kejayaan yg dikatakan sangat manis dan tak tergambar perasaannya itu. anyway, lain2 macam biasa, cuma minggu depan aku kena jadi mc kat perhimpunan, bercakap dalam tiga bahasa, BM, BI, dan BA. bila aku dengar cikgu ckp camtu, berpeluh seluruh badan aku dibuatnya, mana taknya dah la aku ni cakap berbolot, laju dan uncontrol lak tu! ni yg buat aku rasa cuak. tapi, apa boleh buat sebab tiga orang guru dah naikkan nama aku, aku tak bolh nak buat apa2 lagi dah. teacher das pulak kata nak jadikan aku Mahathir Lokman Jr. tapi aku rasa okey jugak, sebab kalau dari segi positifnya, aku boleh cuba ckp slow dan control macho di depan bebudak ni. ni la dia cara2 untuk mem'promote' diri yg tak seberapa ni. okey la, bila cakap tentang hal ni rasa tension pulak, ialah orang yg tengah gemuruh ni aku, bukan orang lain! untuk pengetahuan, aku punya result pekse pertengahan tahun ialah 5A, 6B dan 1E. can you guest what I got for E? add math of course! kadang2 tu tergerak jugak hati nak cuba struggle add math dan tingkatkan pncapaian sebab aku tahu SPM is just around th corner. tapi tulah, nak bertanya dgn cikgu rasa segan dan bersalah sebab tengok cikgu sibuk uruskan hal2 lain, mengalahkan Pak Lah. kalau tanya kawan2 yg pandai add math macam yus, aki dan ctm, aku surrender awal2 lagi, sebab bila diorang terangkan, ada sesetengah tu yg aku memang tak paham, bila tanya second time pun aku masih lagi tak paham, tapi nak sedapkan hati diorang, aku just buat2 paham walaupun pada hakikatnya aku masih lagi tak paham apakebenda yg diorang terangkan. mungkin gaya dan cara serta mentaliti diorang ni dah terlalu advanced sangat, sehingga aku pun tak termampu menyaingi mereka, seperti diibaratkan sebuah komputer yg mempunyai RAM 256 dgn komputer yg mempunyai RAM 128. jauh bezakan? kalau arwah mak ada lagi, mungkin aku boleh tanya dan jadikan sbg tempat rujukan math. masa lower form dulu, arwah mak yg ajar aku everything yg aku tak paham, tu sebab aku ada pandai sikit math masa lower form. cara mak ajar tak sama dgn cikgu dan kawan2 ajar. aku tahu setiap manusia tidak serupa dari segi fizikal dan mental. tapi cara mak ajar sangat menarik hati, mak tak pernah marah bila aku tak dapat jawab soalan tu, malah ajar aku sampai aku boleh buat. bila terkenang balik zaman dulu, terasa keindahan dan kemanisan kehidupan aku sbg pelajar menengah rendah berbanding sekarang. ada orang kata cikgu boleh ajar anak orang lain tapi tak boleh ajar anak sendiri, takut nanti bila ajar anak sendiri nilai kesabaran akan hilang. tapi kata2 tersebut bukannya ciri mak. mak di samping mengajar anak orang lain, mak juga boleh mengajar anak sendiri dan tak pernah ada perasaan marah atau hilangnya ketidaksabaran dalam hati. apa nak buat, semua dah berubah. Zaman sekarang tidak lagi sama dgn zaman dulu. kalau dulu bergambar 8 orang, tak termasuk abang dan kakak ipar aku, sekarang bergambar 7 orang je. keadaan pun kian suram, dgn hujan yg lebat time ni, menambahkan lagi kegelapan ruang gema rumah ni. baiklah, aku nak tido la, ltih pulak rasenya. Bye!

Saturday, July 02, 2005

Kesengalan pihak sekolah!

A'skum. I don't know why I always condemn my school lately. Maybe it's because the feeling of dissatisfied that I kept for about 5 years of my study there. Lately, or I can just say YESTERDAY, asu usual I came to school, went up to the 'surau' and recite yasin together in a harmony condition. That condition had been interrupted by the announcement from my teacher about the caught of 3 students who were hiding in the toilet when the reciting of yasin. They're form 4. But that didn't effect my spirit to study and go through the journey of the day. Suddenly, something goes wrong. The boys heve been called down to the 'astaka' for some spotcheck. I was in a shock! As the assistant of head prefect, I must have been informed about this spotcheck before it could been done. I heard rumor that this spotcheck has been made up because the lost of a single 'sampin' that was belong to the hosteller in form 2. If that 'sampin' was belong to the hosteller, why we as the humble, innocent outsiders must through the spotcheck? this is stupid! Supposedly only the hostellers must go on, not us! but we just the students who have no power at all in deciding something. with a heavy heart, we have to pass through the spotcheck. do you know what, student who don't write their name on the 'sampin' will be cane. this is nonsense! After all, this is the first time I know that we must write our own name on the 'sampin'. If the hostellers, I can still accept it, but to the outsiders? What a pathetic reason to cane us. I don't care if I was the one who been canned, but I felt sad and sympathy to all my colleagues that have been cane because of something that they didn't done. I was sad with the school's action of canning us. I was sad that the teacher/discipline board used this kind of method to investigate the case. Actually, the right way to solve this case is to ask strictly to that boy who complaint about the lost of his belonging. Before punishing others, make sure you have done the investigation, not just hear and believe the complaint. Sometimes, the only way for someone to release from been canned is just give a nice, good, irresponsible reason to the teachers and the scenario of canning will finally happen. I don't want to recall this incident anymore because it has become past tense. But really, I was frustrated with the school and all that related to the incident. I curse that boy will have no longer happiness and his life will be burden with misery after misery!

Friends
my dear friends,
you're part of me,
in every single steps,
I had taken,
on this ferocious land.
but know this,
every steps I taken,
neither happy nor cheerful,
I have drag all of you,
to the valley of sadness,
to the land od disappointment,
I have failed you,
I have failed you.
before the angel of dead comes,
I wish you all a forgiveness,
a forgiveness,
from someone like me,
a totally loser,
an empty person,
without anything left,
in my soul and in my life,
I give you all a farewell gift,
a gift which is humble,
a gift which contain nothing,
a give from a pathetic person,
which bring inside of me,
thousand of dark memory,
without a single light,
that brighten my life,
only sadness accompany me,
through the rough day in my life.
I am waiting for the moment,
the moment where I can see her again,
together I can hold her warm hand,
seeing her smile,
and live happily,
for the rest of my life.

Friday, June 17, 2005

Luahan hati!

selama aku sekolah kat sana selama 5 tahun, ni kali pertama aku rasa begitu stress sekali. kenapa? aku pun sendiri tak tahu. tapi mungkin stress ni dtg kerana kerja dan prestasi dan tidak lupa juga benda2 lain yg menyakitkan hati. bulan ni memang bulan yg paling sengal buat aku. keputusan telah berada di tangan dan alhamdulillah aku hanya dapat 5A sahaja dan banyak B3 dan B4. tapi yg membuat keputusan aku tu cacat adalah result add math yg memang aku jangkakan fail tapi taklah sampai dapat 38% je! ni dah serius ni. memang aku tak dapat nak nafikan bahawa aku memang kurang buat latihan math dan perkara ni memang dah menjadi kebiasaan aku pada setiap tahun. bagi aku, math merupakan suatu perencat yg akan sentiasa merencatkan segala-galanya. aku memang dah cuba untuk naikkan markah math ni tapi tu la hasil yg aku dapat, 38% je. mungkin aku ni memang ada badi fail math kot! tapi, perkara tu dan lepas dan aku nak cuba sekali lagi dalam trial kali ni yang akan dijalankan pada bulan 8 ni nanti. sekarang ni aku masih lagi sibuk dgn persiapan sambutan hari guru yg dijangkakan berlangsung pada hari rabu depan (22/6/2005). memang minggu ni aku nak tumpukan perhatian pada pembelajaran, tapi atas dasar kesibukan dan kekangan masa, aku hanya dapt meluangkan masa aku untuk study sekejap je. tapi hal tu aku tak tensi sgt, yg menyebabkan aku tensi adalah suara2 yg melemahkan semangat. aku pun tahu hari guru dah sebulan berlalu, tapi sekolah kami masih tak dapat nak adakan sambutan hari guru kerana peperiksaan pertengahan tahun serta pengetua kami yang sakit (semoga cepat balik ke sekolah ye!). Anyway, that's not the problem! walaupunbegitu, badan pengawas serta para pelajar yg berkenaan telah bertungkus- lumus untuk mengadakan satu majlis sambutan hari guru yg happening giler punye! segala perancangan yg kami buat selama ni hampir kepada matlamt kami. tapi yg tak bestnya adalah cikgu2 ni yg selalu je ckp, "hari guru dah basi dah". ayat ni memang melemahkan semangat aku (orang lain tak tau pulak) dan aku cuba menenangkan hati aku yg asyik nak bangkang je cakap diorang tu. karang kalau bangkang pulak tak berkat pulak ilmu yg aku terima, boleh fail spm aku. kami dah berusaha bersungguh-sungguh untuk menjayakan majlis ni, yg kami harapkan drp pihak guru adalah sokongan dan kata-kata perangsang yg dapat menaikkan semangat kami yg memang sentiasa bersemangat hendak menjalankan program ni. kami pun turut paham akan masalah2 yg dihadapi oleh cikgu2 sekalian seperti masa yg singkat untuk mengajar, syllabus yg belum habis lagi diajar, kursus2 yg perlu dihadiri, dan tarikh peperiksaan yg kian hampir. saya memahami perasaan dan tanggungjawab yg dihadapi oleh guru2 sekalian kerana arwah mak saya dulu pun seorang guru juga dan saya sentiasa memahami bagaimana perasaannya semasa menjadi seorang guru sebelum ini. kalau diikutkan saya dah wujud kat sekolah tersebut sejak tahun 1988 lagi, semasa saya masih lagi berada dalam perut ibu saya. Saya seolah-olah dapat mengetahui serba sedikit tentang keadaan sekolah tersebut dan sewaktu saya sekolah rendah lagi saya dah biasa dgn persekitaran di sana. saya bukannya nak menderhaka pada guru2 sekalian, tapi saya merayu pada anda semua, tolonglah jgn patahkan semangat kami yg sentiasa berkobar-kobar dlm menjayakan suatu majlis. kami telah lama rancangkan perkara ini, sejak drp bulan 4 lagi kami dah mula berbincang tentang perkara ini. hanya yg kami harapkan adalah sokongan disertai dgn doa drp cikgu2 sekalian. saya rasa hanya ini sahaja yg saya nak luahkan pada malam ini. sebenarnya, hari ini saya dan beberapa orang teman saya yg sama jawatan dgn saya telah mula berasa tidak sedap hati dan takde semangat nak melakukan perkara ini lagi. kami bukan nak apa pun, cuma sokongan dan sekurang-kurangnya satu perkataan selain basi yg boleh kami dengar pada kemudian hari. walaupun ramai cikgu yg takde masa sambutan hari depan, tapi kami berharap semoga majlis ini dapat dijayakan dengan gilang-gemilangnya. sekian

SPIRIT
at this moment,
I was happy and cheerful,
cherish with the people around me,
that makes me so precious,
until the rest of my life.
but now,
my heart has broken,
like a glass which is broken,
underestimate my handicap,
that could not be repair.
I had try my best,
but that's not enough,
must I struggle more,
to survive on this ruthless world,
within the law of jungle,
the weak shall perish,
the strong shall win,
I'm not a strong person,
my spirit has been taken away,
I am hopeless,
I am blind,
I am who I am,
full of weakness,
nothing less than an ordinary kid.
but hear this,
my spirit shall be awaken,
I shall rise one day,
defeating my enemies,
but I don't know,
when, where or how,
but I believe,
someday I will arise,
like a sun with a great flare,
of justice and well being.
mercy me dear Allah,
after all you have taken from me,
help me,
guide me,
to find the path of light,
and to avoid the shadow of darkness,
that keep crawling,
over my back.
p/s : sajak ni bukannya untuk cikgu2 sekalian, tapi untuk sesetengah pelajar yg telah menyakiti hati saya pada minggu ini (from my class).

Saturday, June 11, 2005

The end of my joyful weeks!

tomorrow is the last day for me to have fun and joy 'cause I will be back to school on Monday (ye!ye!ye!ye! @ whoa!!!!!!!!!!!!!). takpe la lagipun apa kita boleh buat, dah kita ni standard student, so our duty is to learn, learn, and learn. tahun ni rasa cuak pulak nak hadapi spm, tak tau la pasai apa boleh gementar cam ni. tahun 2003 dulu tak le rasa cuak sangat, rasa cool je, mungkin kali ni pekse spm kot, bkn lagi pekse pmr. naik je sekolah sure sibuk giler la sebab nak adakan hari guru peringkat sekolah la pulak! aku punya powerpoint pulak belum siap lagi, around 12% only, baki lagi 88% pulak dalam proses peng'edit'an dan gambar pulak ada lagi yg belum ambik. Mcm2 keje yg aku kena buat naik sekolah ni nanti, dgn hati yg berdebar2 nak terima markah peperiksaan pertengahan tahun terutamanya add math yg aku memang sengal sikit dan jugak fizik serta kimia dan tak lupa bm! aku tanya kawan2 aku kat kesang terutamanya dak wan hassan dan dia cakap kimia yg paling susah serta add math! budak muzaffar shah yg terkenal dgn kepandaian yg melampau pun ckp yg sama jugak, add math. terbukti bahawa kertas add math memang susah dan sesiapa yg buat soalan add math kali ni memang kijam! nak menangis masa jawab kertas tu. Anyway, semuanya dah lepas dan hanya keputusan yg menanti dan tidak dilupakan jugak 'roti panjang' yg sentiasa menunggu mangsanya. sebenarnya aku tengah nengok afundi kat tv ni. aku sedar walaupun pekse dah around the corner, yet I still want to entertain myself, it's just like we can't be apart. kadang2 bila tengok gambar keluarga aku, aku rasa sunyi, senyap dan muram walaupun gambar tu menunjukkan ekspresi yg ceria, seolah-olah pemergian arwah mak membawa hampir kesemua kenangan manis kami bersama dan sekaligus menghanyutkan segala kegembiraan yg telah dinikmati bersama. rumah ni pun dah tak macam dulu lagi dah. kalau dulu burung murai bising je dgn suaranya dan yg melayannya adalah mak. kadang2 masa sarapan dgn mak, mak selalu bercakap dgn burung murai seolah-olah mak macam paham je apa yg dikatakan. aku tanya, mak paham ke cakap burung tu? arwah mak balas, burung murai tu walaupun haiwan tapi dia masih makhluk Allah dan mungkin dia paham apa yg kita cakapkan. sampai sekarang aku takkan lupakan kata2 tu. masa tu memang kitaorang berdua je kat rumah. masing2 sibuk dgn tugas harian, aku pulak berdua dgn mak sambil makan roti dgn kaya serta air teh. dah 2 tahun perkara ni berlalu, tapi bila diingatkan semula, terasa macam baru berlaku semalam. tapi apakah daya, Allah lebih menyayanginya. ok la, nak nengok jugak perkembangan afundi ni. SEE YOU!

Tuesday, June 07, 2005

Friends!

friends. i know many of us will surely know the meaning of this word. but how far do you know about your friends? that is a question that we must answer it by ourselves. sometimes we assume that friends are better than our own family. sometimes people usually express their feeling towards their friends. why? why friends? aren't our family better than them? i'm also sometimes didn't understand why we must have friends in this world. for me, i define friends as a group of people who always be there for us, our ups and downs and our happiness. but, friends nowadays are worse than before. why i said this? coz when you in sadness, they usually abandon us and leave us alone, but when we achive victory or hapiness, they wil be there to celebrate our joy and fun. is this kind of friends that we need in our life? NO! when i was in form three, fresh in my mind at that moment i don't have lots of friend. i usually hid myself behind the shadow that crawl from my back. i'm not that kind of socialize people. i do something on my own, think something on my own, and even deny everything on my own especially when discussing history test paper. but lucky me i have some friends who i can trust, for example farra, p-dah, sobree, amry, radhi, hasif, and someone from the past. they are my friends, who always be there, although they always ignore me for another. but, someone from the past is my best friend of all. that person always look after me, give me lots of advice and even help me in solving my critical problem, math. that person is a true friend. that person is the good example of friend that we need now! we don't need friend that will drag us to the valley of darkness, but will lead us to the path of light. i sometimes also think are my friends being nice to me sincerely or they just want something from me? in form five, i have new incoming friends that sometimes too innocent, too radical, too horrible, too smart, and too this and too that. but i can't deny that they also have a high level of etiquette and i respect them just i respect the person from the past. thanks to them i had regained my self-confidence to be friend with. but, the question still remain in my head. are friends needed in our life?

Friday, June 03, 2005

Selamat bertemu kembali!

Lama tul tak blog, rasa mcm pelik pulak bila blogging ni. Anyway, banayk perkara yang dh berlaku dalam masa beberapa minggu ni. 27/5 merupakan hari yang paling best sekali bagi bebudak sekolah kerana pada hari inlah sekolah akan berakhir bagi memberi laluan kepada cuti semester pertama. tapi hari ni merupakan hari yg paling tak best sekali dalam sejarah f5 dan f3 kerana pada hari ini sehinggalah hari ahad ada PKA (Program Kecemerlangan Akedemik) yg memaksa budak luar tinggal dan berkampung di asrama selama 3 hari 2 malam. Walaubagimanapun, demi kecemerlangan yang berterusan kami menguatkan semangat kami untuk menghadiri program ini yang telah dianggap sebagai satu program wajib bagi SMKTP. pejam celik pejam celik dah habis program tu pada hari ahad. suka tul hati aku time tu, macam dilanda ombak tsunami la pulak! Tapi best lagi sesetengah budak yang akan menghadiri rombongan ke utara nun jauh di sana! drp hari ahad sampai hari khamis baru rombongan itu berangkat pulang. aku contact dak izzati dan tanya dia tentang tempat penginapan, lawatan ke mana dan mcm2 lagi sampai nak habis kredit dak zati aku kerjakan.tapi, aku tak dapat nak pergi sebab banyak keje yg perlu disettlekan, terutamanya untuk hari guru yang akan dijalankan naik cuti sekolah ini nanti. Sengal aku buat powerpoint ni sampai demam aku dibuatnya (kejap je!). But, work is work and there's no way we can skip our work right! rombongan tu ditanggung oleh Yayasan Al-bukhary dan budak2 ni tidur pun kat yayasan bukhary. Tenkiu uncle bukhary for your generousity. may Allah bless you for your kindness and your big heart. Anyway, aku harap bebudak tu dah puas enjoy dan bergonjeng di utara sana tu. harap2 adalah buah tangan untuk aku yang keseorangan di bumi Melaka ini selama 5 hari ye! ahad ni ayah aku nak buat kenduri sikit, kalau2 korang rasa lapor malam ahad tu, jgn la segan2 pulak, dtg je ke umah aku , kalau korang bernasib baik, ada la saki baki makanan untuk korang. Ok la, aku nak meneruskan perjuangan aku selepas ni, bukan buat keje, tapi main game la. game jedi aku tu masih tak habis2 lagi, biasa la kan, I'm a very busy man/teen. Ok, until we see you again dear student of 5A1 on monday and tuesday next week for bio class. Bye!


Can you guess which is me? the blue, the green or the white?

Monday, May 16, 2005

SeLaMaT Hari GuRu!!!!!

Tanggal 16 Mei merupakan hari yang dinantikan oleh para guru juga tidak dilupakan juga para pelajar kerana pada tarikh inilah seluruh warga Malaysia menyambut sambutan yang gilang-gemilang iaitu sambuatan hari guru. Ye para tenet sekalian, sambutan hari guru di Malaysia yang bertemakan 'guru cemerlang pemangkin kecemerlangan' pada tahun dikatakan begitu bangat sekali! Walaupun hari ni stp tak sambut hari guru oleh sebab kekangan masa akibat peperiksaan, maka hari ni hanya baca utusan drp Ketua Pengarah Pelajaran dan Menteri Pelajaran Malaysia. pas tu, hari ni pulak ada upacara watikah pelantikan pengawas, pengawas pusat sumber (pss) serta ketua2 tingkatan. Jgn terkejut pulak ketua tingkatan tahun ni dapat watikah pelantikan! dgn adanya Pn. Rubaiyah, segala-galanya mungkin berlaku. Setelah berpanas selama 2 jam di tapak perhimpunan, maka berakhirlah sudah majlis tersebut dan kami semua kembali ke dewan untuk study for the exam. Before that, saya nak cite la sikit tentang peperiksaan yang telah dijalankan selama 2 minggu bagi form5. Buat masa ni, segala-galanya berjalan dgn lancar dan ada jugak subject yg susah macam si, mm, pqs (baru abis ari ni) dan bm. my mm result is at the average level only, 67% compared to someone out there who got 98%. congratulation to that boy! It's is normal for a boy like me to get that such kind of mark. What to say, hmmmmmmmmm. Anyway, hari macam biasa, cuma aku meneruskan keje ku mengambil gambar cikgu2 ni. Why? because I've been given a task by the head prefect to make a presentation for our teacher's day celebration that will be held after school holiday. I don't know whether I can do this job well. Just pray for my success okey! Furthermore, semasa cikgu2 menyanyikan lagu hari guru, aku tiba2 terasa macam ada sesuatu yg tak kena, something that is missing out there. my heart tells me that the song is not perfectly sang by the teachers. I don't know why my heart feels so heavy to listen to that song. maybe that song remind me of someone, someone that I feel so close to me. It's just like that person stands nearby. My heart was crushed and a heavy rain was occured inside my heart. Why? what is happening to me? can someone please tell me what is wrong with me?! until now my brain always rewind to that scene this morning. my heart suddenly fell empty and I have no mood at all to study history for tomorrow. This is serious! anyway, tak nak la pulak cite bab ni jekan. Orait, I think it's better for me to get some rest because I'm really2 tired. Until then, HAVE A NICE DAY and it's not too late for me to wish all the mothers out there HAPPY MOTHER DAY!!!

Friday, April 29, 2005

Happy-go-lucky

A'skum dan selamat malam kpd para tenet yg berada di luar sana. rasa dah lama tak blog in ni, asyik fokus pada blog kelas je (for your information my class have our own blog). so, time ni la aku nak blog sambil buat research sikit tentang cara2 nak buat roket ni. sepatutnya aku tak terlibat dlm ini gambar, tapi oleh kerana tarikh pertandingan ni sama dgn tarikh olympiad matematik, maka yus dan mazu yg supposely terlibat terpaksa diganti dgn aku dan sobre. So, aku, g-jan dan sobre has became one team in this competition. Aku pun sebenarnya risau jugak nak masuk competition ni sebab nak kata aku pandai, tak le pandai benar compare to yus and marzuki, not so creative but I still don't get it why yus ask mr.sazali to pick me as his replacement. Is there anything inside me that makes them pick me? I'm so confuse right now! but by hook or by crook, i've to accept the offer. Maybe there is something behind the scene. Maybe Allah wants me to learn something from this competition or between it. Anyway, enough about that. let talk about something else that is lighter than that. Hari ni bebudak asrama balik rumah sebab isnin cuti sempena hari pekerja. malangnya, bagi aku, cuti ni tak bermakna sebab 10/5 ni dah start dah peperiksaan selaras negeri Melaka. So, all question papers made by the state education department. esok ada kelas bio, originally cikgu sun nak ajar bab 3, but then after getting advise from pn.zarina, dia cuma nak buat some revision sikit bab2 form 4. Actually, aku tengah pikir camne nak revise balik semua pelajaran for the exam, aku ni sorang yg tak suka belajar alone. kalau boleh, drp kelas tuision tu baru aku boleh revise balik. ni tak tau le camne ni. kusut kepala aku ni! hari ni sobree merajuk la pulak sebab kitaorang haruk dia hari ni. ala sobre, lilek la, takkan hal kecik ni pun kau nak ambik hati. kalau ye, aku mewakili budak2 ni menyusun 20 falank memohon maaf atas keterlanjuran kami. Sorry ye! Okey la, aku ade banyak keje yg perlu disettlekan, terutamanya hari guru ni. nuar suruh aku buat power point for the teacher's nominees. aku tengah cari background yg sesuai untuk buat bendalah tu. kalau aku rase rajin, lawa la benda tu, kalau tak sebaliknya. Okey la, esok nak bangun awal pegi kelas. Bye!


My best friend since form 1, Sobre.

Sunday, April 24, 2005

Pengorbanan yg tidak dapat kubalasi

berterbang-terbang si burung camar,
menyambut akan kelahiran anak yang satu,
hatinya girang dan penuh kasih sayang,
hari bermakna disambut dengan mesra.

dibelai, dimanja, dikasihi dan disayangi,
dipupuk dan dijaga rapi,
segala kemahuan akan dituruti,
segala kerenah dilayan tanpa sebarang rungutan,
bersusah payah siang dan malam,
semata-mata mencari sesuap rezeki,
untuk anak kecil ini,
pengorbanannya besar tidak dapat kubalasi.

diajarnya merangkak dan berjalan,
agar menjadi orang yang cekal,
jatuh dan bangun adat kehidupan,
tangan dihulur bantuan diberi,
segala tunjuk ajar dan arahan dituruti,
supaya menjadi anak yang berguna.

engkaulah pelindung yang melindungi anak kecil ini,
engkaulah payung yang sentiasa berada di sisiku,
segala ancaman akan kau tepisi,
demi anakmu yang dikasihi,
tiba-tiba awan hitam menyelubungi kecerahan sang suria,
merampas segala-galanya dari hidupku ini,
engkau meninggalkan ku tanpa sebarang ungkapan,
dari bibirmu yang penuh dengan kasih sayang,
raut wajahmu penuh dengan kesayuan,
meninggalkan daku keseorangan.

aku ibarat kapal layar,
yang terumbang-ambing di tengah lautan,
tanpa sebarang pengemudi,
yang mahu melayarkan ku,
kesayuan dan keceriaan wajahmu,
bermain-main di kotak fikiran ku,
mengimbau kembali kenangan manis kita berdua,
ku doakan mu pada setiap masa,
agar ditempatkan di kalangan orang beriman.

bondaku

Friday, April 15, 2005

Hai.....Hai.....Hai!

Kita berjumpa sekali lagi di malam yang agak indah ini. Hari ni aku tak dapat nak citekan tentang pompuan yang beranak tu sebab tak cukup idea lagi la! Aku tengah main game kat funbrain.com ni, tu sebab sambil main, sambil buat blog as an ideom said, 'killing two birds with one stone'. Mlm ni aku nak cite la sikit tentang ape yg berlaku kat sekolah aku hari ini. As usual kitaorang belajar except pagi tadi, sepatutnya oral tapi kitaorang dipanggil untuk ambik buku bukhary yg baru (Sama je isi dia, tapi cover dan warna dalamnya sahaja yg mengalami evolusi). Thank you kami ucapkan kpd Al-Bukhary diatas sumbangan tuan dlm menggerakkan pelajar2 kita pada zaman sekarang. Pas tu cikgu ramli masuk kejap, dan dia membacakan 'Cermin Diri" yg kitaorang hantar kat dia. Banyak2 tu, yg paling hangat sekali dak marzuki punye la. Mana taknya dia punye buat using komputer while the others hanya pakai tulisan original je, pas tu dah la lawa, siap dgn pantun yang sungguh bisa sekali mautnya ke atas cikgu ramli (jgn marah mazu!). Anyway, yg penting aku punye simple dan padat, tak banyak ngomel benda2 yg karut2 ni. Habis bm, kitaorang belajau fz dgn mm. Fizik kali buat eksperimen rintangan dalam dimana kump. aku dipelopori oleh yus (gambar di bawah ye!) dan alhamdulillah, berjaya jugak eksperimen kitaorang. Pas tu ada la sedikit perbincangan mengenai eksperimen yg lepas, aku dapat sikit je yg betul, yusri pergh! takyah nak cite la, satu je salah. Time mm, macam biasa buat latihan yg telah diberikan. Pas rehat, kitaorang pegi lab komputer utk est-pn. daslina dan kitaorang bukak internet dan diberi tugasan tertentu, tapi biasalakan budak2, mesti ada otar dia. Ada yg bukak mail, ada yg bukak blog, ada yg bukak lagu dan macam2 lagi kerenah budak ni. Anyway, teacher das kan sporting giler, dia tak kisah pun, malah dia pun sama, check dia punya mail (guru borek, murid rintik). Lepas est, bm pun menyusul dan dibuat di lab jugak. Pembentangan dibuat macam biasa, cuma hari ni satu kump. je, iaitu kump. dak farra. Bentang punya bentang lepas tu kitaorang blah pegi dewan makan sebab ada penataran ULBS BM & BI. Habis around 1.30pm, than balik kelas buat bodoh, takde la buat bodoh, sebab kump. dak raf bentang pulak diorang punya pqs. Setelah penat mendengar bebelan mereka yang penuh berilmu, kami pack barang2 kami tuk blah, petang takde kelas sebab esok cuti sempena Melaka bandaraya bersejarah (sepatutnya ada, tapi budak2 asrama dah merayu, terus ganti hari khamis depan). So, that the story for today, about me and my friend at school. But, not to forget my family as well. Balik je rumah kena layan si kenit sorang tu. Punye la sengal sebab hari ni dia asyik mengaruk je, mungkin sebab ayahnya takde di melaka, sebaliknya di jb. Aku pun apa lagi tension la, and aku pun jadi pemarah balik. Letih punye pasal, aku gasak tidur sampai kul 6.30pm. Bangun2 je kena belasah balik dgn dak piah. Adik dia, Amirul Muntasir baik pulak hari ni, aku pun kadang2 konpius la, kakak dan adik perangai kadang2 berubah (sian mak dan ayah diorang!). Si piah tu baru je tidur atas sofa depan dan hari ni piah kena tidur bawah sebab dak amirul tu panas, dia suka tidor dalam keadaan yg sejuk. Anyway, that's all about my family. Nanti aku akan citekan dgn pangajng lebarnya. BYE!

bebudak 5A1
Budak2 5A1 yg cemerlang!

g-jan
budak yg paling pandai!

'pandai!
Jaguh2 olympiad matematik kebangsaan 2005


wak
Our entertainer, wak!

yus
The smile of victory and excellency from yus!

mnw
Ust Mat Nawi, guru arab kitaorang (mentor dak yus)!

kp
Our head prefect, Khairul Anuar!

qmr
Our hostel captain, Khairul Qamar!

kembar
A firm and yet a strong combination of twin!

Tuesday, April 12, 2005

Persaingan yang hebat!

Semua keputusan ujian sudah berada di tangan hamba. Alhamdulillah, aku berjaya mendapat 7A dalam ujian kali ni, tapi kimia pulak yang out! 46 je, x pernah dalam seumur hidup aku kimia dapat below 46, except for last year (I think so la!). But, aku nak cerita la sikit tentang budak yang dapat 10A dalam ujian kali ni. Dua2 dah la pandai dalam bidang mat dan sains, wakil pulak sekolah dalam olympiad matematik peringkat kebangsaan 23/4/2005 ni (ada lagi 2 orang budak pompuan). diorang ni aku cakap memang power giler la! masa study, study betul2 dan serius, bab main ada la jugak tapi diorang ni pandai control la kan. bila puji diorang terasa aku ni lemah dan x mampu nak menyaingi mereka, but aku still ada ethusiatic untuk cuba mengalahkan mereka berdua dalam masa yang terdekat ni coz that's my TARGET! Muka2 inilah yg bakal menentukan kejayaan SMKTP dlm tahun 2005 ni. Walaubagaimanapun, kita seharusnya sedar bahawa yang menentukan segala-galanya adalah Yang Maha Esa, kita just berusaha dan terserah kepada-Nya untuk menentukannya. Anyway, I just to say this night that they are 'the best among the best'. One more thing, last week aku x masuk kelas hari khamis sebab ambik hadiah kat Dewan Bestari, Bkt Baru. bila St.David diumumkan sbg johan peringkat negeri, aku betul2 frust, yelah dah la kalahkan aku time semi final, pas tu menang pulak kalahkan St.Francis....hmmmmmmmmmmm. Tapi yg bestnya pulak teacher das belanja kitaorang shakey after that. Aku, masya-Allah makan macam dah lupe dunia. pizza teacher order dua keping, aku pulak makan fettucini carbonara + air 2 jag + ayam goreng + garlic bread + daily soup. teacher blah awal sebab dia nak renew roadtax, kitaorang pas tu bergambar dan bermesra sambil memesan dessert pulak (kawan aku belanja, thank!). Around 1 pm kitaorang call mr. jo dah sambil menunggu sempat membeli something for someone at school. Balik2 je kena pegi Johor visiting my sister yg terberanak pagi tu, dan aku pun skip my class on Friday. Nanti aku citekan lebih detail tentang pompuan dan anaknya ini. Aku dah letih la ni, esok kena sekolah as usual la kan. So, meet you in another time, BYE!


Barisan debators yang mantap!


Penyambung warisan debator team STP!



My best buddy Khalil @ koe


With my old ex-primary school, Nadhirah


Me, CTM and Nadhirah. Working together in debate.


Kak Daslina yang cool dan sporting. Steady kak Daslina!

Wednesday, April 06, 2005

Salam pertemuan

A'kum dan salam sejahtera kepada para tenet di luar sana. Sebagai madah bicara kita pada hari ini, ingin saya mengucapkan selamat datang and welcome to all of you. saya merupakan seorang student sekolah menengah dan berumur 17 thn (spm tahun ni la!) . ibu saya baru sahaja meninggal dunia dua bulan lepas dan saya seorang remaja yang mempunyai nafsu untuk melakukan segalanya di dunia perlu mengawal diri saya supaya tidak terjebak ke dalam kancah jenayah. sekarang ni dunia pun dah tak betui dah. bumi skrang ni tengah busy menggerakkan dirinya dan hasilnya, banyak kejadian gempa bumi berlaku terutamanya di indon. ini merupakan amaran drp Allah dan tanda2 nak kiamat. kita sbg seorang manusia harus mengambil iktibar drp kejadian ini, tetapi banyak manusia kian alfa dan sentiasa melakukan syirik rububiah (baru belajau tadi) dan syirik huluhiah (pun sama). maka, sedarlah wahai manusia seantero dunia bahawa bumi ini sudah tua dan kita sepatutnya bersedia dari sekarang untuk menghadap Allah yang Maha Esa dan Berkuasa ke atas sesuatu yang dikehendaki. sbg penutup pertemuan kita pada hari yang bersejarah ini, MAJULAH SUKAN UNTUK NEGARA!